Bilde til vektdyne test
FOTO: Johanne Jacobsen

Vektdyne test – Nøkkelen til bedre søvn?

Vektdyner blir stadig mer populært, men øker de faktisk søvnkvaliteten? Og hvilke modeller gir best effekt?

Oppdatert 26. Desember

Hva er en vektdyne?

En vektdyne (også kjent som tungdyne og kuledyne) er en tyngre dyne som ofte brukes for å forbedre søvnkvalitet og redusere angst/stress. Vektdyner er vanligvis fylt med glassperler eller plastpellets for å gi den ekstra vekt. Denne vekten fordeler seg jevnt over kroppen ved bruk, som flere synes gir en følelse av trygghet og velvære.

Hvor tung vektdyne bør jeg ha?

Det anbefales å velge en vektdyne som veier omtrent 10 % av kroppsvekten din. Hvis du for eksempel veier 70 kg, kan en vektdyne som veier 7kg være passende.

Glasskuler eller plastpellets?

Vektdyner er som regel fylt med enten glasskuler eller plastpellets. Glasskuler er mer slitesterke enn plastpellets og vil avgi mindre lyd ved bevegelse under dynen. Siden glasskuler er tyngre, vil vektdyner med dette fôret holde seg mindre klumpete. Fordelen med plastpellets er at de er rimeligere enn glasskuler.

Modeller i vår vektdyne test

Vi har testet vektdyner i prisklassen 500-3000 kroner fra Cura, Kid, Jysk, Høie, IKEA og A New Sleep. I vår vurdering tok vi hensyn til pris, materialekvalitet, varmeegenskaper, tilgjengelige størrelser og tilgjengelige vektalternativer. Dynene vi har inkludert i testen er varme eller medium varme. Hvis du er på utkikk etter en svalere vektdyne, kan vi anbefale Pearl Classic fra Cura.

Medium varm

Cura vektdyne: Pearl Cotton Eco

Cura sin vektdyne er et utmerket alternativ for de som er på utkikk etter en bærekraftig dyne av høy kvalitet.
Konstruksjonen av økologisk bomull i kombinasjon med fôret av glasskuler, gjør at dynen puster veldig godt og fordeler trykket jevnt om på hele kroppen.
Dette er den eneste dynen i testen som kan vaskes på 60 grader. Vask ved denne temperaturen sørger for effektiv eliminering av midd og bakterier, i tillegg til enklere fjerning av flekker.
Cura sin vektdyne kommer i én størrelse: 135 x 200 cm.
Cura Pearl Eco vektdyne

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Medium varm

A New Sleep: Ella vektdyne

Ella vektdyne er en medium varm dyne som egner seg godt for helårsbruk og er laget av relativt gode materialer.
Ytterlaget til dynen puster godt da det er laget av bomull, mens mellomlaget av polyester er mer lufttett. Glasskulene gjør dynen jevn og fin.
Ella vektdyne kan vaskes i maskin, men kun på skånsomme programmer på opptil 30 grader. Det vil si at dynen må fryses om man vil fjerne all midd.
Denne vektdynen kommer i to størrelser: 140 x 200 og 140 x 220 cm.
Ella vektdyne fra Anewsleep

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Varm

Kid vektdyne: Heavy sleeper

Vektdynen fra Kid har flere gode kvaliteter og kan være et flott alternativ dersom du ikke behøver en dyne som veier mer eller mindre enn 7 kg.
Takket være fôret av glasskuler, vil dynen bre seg jevnt om kroppen med et behagelig trykk. Innholdet av polyester i dynen gjør at den puster dårligere, men vil nok ikke være merkbart for folk flest.
Vektdynen er laget av slitesterke materialer og tåler maskinvask på opptil 40 grader. Dette gjør den svært enkel å holde flekkfri og ren.
Kid sin vektdyne kommer i én størrelse: 140 x 220 cm.
Kid heavy sleeper vektdyne

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Medium varm

Høie vektdyne: Gravity

Gravity fra Høie er en eksklusiv vektdyne som er laget av kun miljøvennlige materialer.
Unikt for denne vektdynen, er fôret av både glasskuler og resirkulert polyester hulfiber. Høie selv, sier at polyesterfiberet skal gjøre dynen mer komfortabel. Vi i Testguru kan kun si oss delvis enige i denne påstanden.
Vedlikehold av dynen er enkelt, da den kan vaskes i vaskemaskin på skånsomme programmer på opptil 40 grader.
140 x 200 cm er den eneste tilgjengelige størrelsen på denne vektdynen.
Høie Gravity vektdyne

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Varm

JYSK vektdyne: GJENDETUNGA

Vektdynen fra JYSK er ikke like god som sine dyrere konkurrenter, men er likevel et greit alternativ for de på et budjett.
Den største ulempen med denne vektdynen er at den ikke tåler vask, verken i maskin eller for hånd. Dette kan gjøre det vanskeligere å holde dynen ren og hygienisk over tid.
Ytterlaget av bomull og fôret av glasskuler er imidlertid et stort pluss, som ikke tilbys av andre produsenter i denne prisklassen.
Dynen fra JYSK kommer i størrelsen 135 x 200 cm.
JYSK vektdyne Gjendetunga

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Medium varm

IKEA vektdyne: Odonvide

Vektdynen fra IKEA er en dyne vi liker, men ikke kan anbefale grunnet bruken av plastpellets fremfor glasskuler.
Vektdyner med plastpellets er ofte vanskeligere å kle med sengetøy og mer utsatte for å klumpe seg sammen ved bruk. Av den grunn, anbefaler vi våre lesere å gå til innkjøp av modeller med fôr av glasskuler.
Dynen kan vaskes, men kun for hånd i temperaturer på opp til 40 grader. For enkelte, kan dette utgjøre en ulempe.
Vektdynen kan kjøpes i størrelse 150 x 200 cm.
IKEA vektdyne Odonvide

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Er dette gode dyner til ADHD?

Ja, vektdyner kan absolutt ha en positiv effekt for folk som har blitt diagnostisert med ADHD, autisme eller andre nevrotiske lidelser. Konsulter deg med en lege før du starter bruk av vektdyne og regn med at det kan ta litt tid å tilpasse seg til dynens økte vekt.
Publisert 23.12.23