Forsidebilde til toastjern test 2024
PÅ TESTBENKEN: Her kan du se alle deltakerne i årets toastjern test. De ser ganske like ut, men er de faktisk det?

Toastjern test av fem populære modeller (2024)

Etter å ha toastet 50 sandwicher, har vi endelig kåret en vinner.

Publisert 2. April 2024
RESULTATENE: Som du ser, ble ikke toasten stekt like jevnt i alle toastjernene
Velkommen til vår toastjern test, hvor vi har testet fem av de mest populære toastjernene på markedet, for å gjøre det enklere for våre lesere å ta et bedre valg.
For å være sikker på at toastjernene faktisk representerer det leserne våre ville kjøpt, har vi kjøpt alle toastjernene selv. Vi har med andre ord ikke blitt tilsendt håndplukkede prakteksemplarer fra produsentene.
Vi vurderte toastjernene i all hovedsak basert på hvor god toast de lagde og hvor enkle de var å vaske. Faktorer som byggekvalitet, oppvarmingstid og smarte funksjoner ble også tatt i betraktning.
Du kan lese mer om hvordan vi testet toastjernene nederst på denne siden.

1. Toastjern best i test: Sam Cook MultiPlate

Hva vi liker

Hva vi ikke liker

Toastjernet fra Sam Cook ble varmt på litt over tre minutter og stekte toasten jevnere enn alle de andre toastjernene i testen. Den ferdige toasten hadde en sprø og gyllen overflate med flotte grillmerker. Tomaten og skinken ble ordentlig varmet opp, mens osten smeltet fullstendig.
Med toastjernet, får du med toastplater, grillplater og vaffelplater. Toastjernet fra Sam Cook er også det eneste i testen med justerbar temperatur.
Justerbar temperatur er en stor fordel siden tykkere brødskiver bør stekes lengre på lavere varme, så fyllet rekker å bli varmt før brødet svir seg, mens tynne skiver godt kan stekes på litt høyere varme
Toppen av toastjernet er laget av glass, som gir toastjernet et elegant utseende. Toastjernet har også en veldig solid byggekvalitet, bortsett fra temperaturbryteren, som vi synes kunne vært av litt høyere kvalitet. Vekten til toastjernet er god og ikke for tung.
Platene på toastjernet kan tas av og har et veldig glatt non-stick belegg. Denne kombinasjonen gjorde rengjøringen av platene til en kort prosess. For å få av platene, trenger du kun å trykke på en knapp på siden av toastjernet.
Av ren nysgjerrighet, prøvde vi å lage noen belgiske vafler med de inkluderte vaffelplatene, som ble en stor suksess. Vaflene var saftige på innsiden og hadde en lett sprø utside.

2. Sage toastjern: The Perfect Press

Hva vi liker

Hva vi ikke liker

Sage’s toastjern fungerer på en annen måte enn de andre toastjernene i testen. I stedet for å klemme toasten sammen, ligger topp-delen av dette toastjernet mye lettere oppå toasten. Dette gir deg en mer luftig toast, som kan minne veldig om et ostesmørbrød tilberedt i stekepanne.
Ved å innstille bryteren på siden av jernet til “open/melt” posisjonen, kan du også tilberede toast med smeltet ost på toppen.
Toasten vår ble ferdig på under to minutter og fikk en veldig jevnt stekt og crispy skorpe på seg. Til tross for at brødskorpen rakk å bli ganske så brun, rakk imidlertid ikke osten å smelte helt. Dette er noe å tenke på dersom du liker ordentlig smeltet ost, men ikke liker toasten din spesielt godt stekt.
Å lage en brødskive med smeltet ost på toppen tok omtrent åtte minutter på open/melt modusen. Dette ostesmørbrødet smakte veldig godt, men også her ble undersiden veldig godt stekt før osten rakk å smelte.
Non-stick platene på toastjernet er helt glatte og flatte, som gjorde de veldig enkle å rengjøre. Det eneste vi savnet var muligheten til å ta platene av og på. Dette hadde gjort rengjøringen enda enklere.
Toastjernet er hovedsakelig laget av rustfritt stål, som gir det en god vekt og en robust følelse. Det eneste som ikke er av metall, er beina til toastjernet, håndtaket og modus-bryteren.
Det store håndtaket og den lette øvre delen gjør det veldig enkelt å åpne og lukke toastjernet. Stekeflaten på toastjernet er større enn på de andre toastjernene i testen, som er en fordel hvis du skal lage toast med ekstra store brødskiver, panini, og lignende.
På undersiden av Sage’s toastjern er det mulig å surre sammen strømledningen, som bidrar til å holde kjøkkenskapet ditt ryddig ved lagring av toastjernet.

3. Wilfa toastjern: Easy Melt

Hva vi liker

Hva vi ikke liker

Wilfa’s toastjern ble varmt på litt under fire minutter og stekte toasten vår ganske jevnt. Platene til Wilfa’s toastjern er formet som skjell, som presser sammen kantene på toasten hardere enn resten. Dette gir den ferdige toasten en god balanse mellom sprøhet og mykhet, som veldig mange (inkludert oss selv) liker.
Fyllet på toasten laget med Wilfa’s toastjern ble skikkelig varmt og osten ordentlig smeltet.
Kantene på platene til Wilfa’s toastjern er høye, som minimerer søl under bruk. Det var veldig enkelt å ta platene inn og ut takket være to tydelig markerte brytere for hver plate. Platene spretter ut når begge bryterne er dratt ut og klikker like lett på plass igjen.
Kantene på platene til Wilfa’s toastjern er høye, som minimerer søl under bruk. Det var veldig enkelt å ta platene inn og ut takket være to tydelig markerte brytere for hver plate. Platene spretter ut når begge bryterne er dratt ut og klikker like lett på plass igjen.
De skjellformede platene på Wilfa’s toastjern var litt mer innviklede å rengjøre enn flate plater og plater med rette linjer, siden rester lettere kan sette seg i hjørnene på disse platene. Med det sagt, var de fortsatt ganske enkle å rengjøre under rennende vann med en myk oppvaskbørste.
Wilfa’s toastjern kjennes veldig solid ut og har blitt konstruert med materialer av høy kvalitet. Det eneste vi har lyst til å kommentere på er at lokket vingler litt til sidene. Rent funksjonsmessig har ikke dette noe å si. Det går derimot litt utover kvalitetsfølelsen, som er litt synd,

4. OBH Nordica toastjern: Onyx

Hva vi liker

Hva vi ikke liker

OBH Nordica’s toastjern ble varmt på ett minutt og førtitre sekunder, som er testens raskeste. Dersom du ofte har det travelt om morgenen, bringer dette toastjernet altså en klar fordel til bordet.
Toasten vår fikk fine grillmerker og var ferdig etter omtrent to minutter i toastjernet. Tomaten og skinken var varm og god, mens osten nesten ble helt smeltet.
Byggekvaliteten på OBH Nordica’s toastjern er ikke særlig god, da det for det meste er laget av plastikk.
Allerede etter første rengjøring med kjøkkenpapir og universal spray, ble toppen av toastjernet ganske ille ripet opp. Dette får oss til å tro at dette toastjernet fort kan bli litt stygt, med mindre det behandles veldig pent.
I stedet for å utstyre toastjernet med plater med høye kanter for å unngå søl, har OBH Nordica gått for en annen løsning: Den nedre toastplaten har et hull i seg som fører ost, fett og annet gris ned til en liten skuff.
Selv om vi setter pris på kreativiteten, mener vi at dette var en kronglete løsning av to grunner. For det første, bør man rengjøre dette brettet etter hver gang av hygieniske årsaker, som gir deg enda en ting å rengjøre etter å ha laget toast. Skuffen virker også veldig skjør da den er laget av tynn plastikk. Denne tror vi fort kan gå i stykker.
Rengjøring av platene var ganske enkelt, men vi savnet muligheten til å ta av platene og bringe de bort til vasken.
Strømledningen på dette toastjernet er den lengste i testen,  med en lengde på 1,25 meter.

5. Krups toastjern: Grcic FDK452

Hva vi liker

Hva vi ikke liker

Toastjernet fra Krups er det mest populære toastjernet på markedet i skrivende stund, som gjorde oss veldig spente på å teste det.
Toastjernet ble varmt på 2,5 minutter og stekte toasten vår på enda kortere tid. Dessverre, ble ikke toasten stekt særlig jevnt. Med det sagt, smakte den fortsatt veldig godt. Både fyll og ost ble varmet opp mer enn nok.
Kvaliteten på toastjernet var overraskende høy til å være et toastjern til under fire hundre kroner. Bruken av plastikk er minimal og toastjernet hadde en god vekt.
Platene på toastjernet fra Krups kan ikke tas av, som gjorde rengjøring av disse litt mer knotete. En fordel med disse platene er imidlertid at de har ganske høye kanter, som holder alt av fett og søl unna kjøkkenbenken og sidene til toastjernet.
Hvis et organisert kjøkkenskap er viktig for deg, vil du bli glad for å høre at Krups toastjern gir deg muligheten til å surre sammen strømledningen på sin underside.
En liten ting å tenke på, er at strømkabelen er litt kortere enn på de andre jernene (ca 0,5m).

Hvordan testet vi?

Vi testet toastjernene i vår test med lyst toast-brød for å gjøre det enkelt for våre lesere å se hvor jevnt toasten faktisk ble stekt.
Toasten vi laget var med fire skiver ost, to skiver tomat, ti blader ruccola og en skive med kokt skinke. Vi lagde ti toasts med hvert toastjern for å være sikker på at resultatene våre var representative og ikke kunne skyldes tilfeldigheter. Toasten som er avbildet i bildegalleriene er den beste toasten som hvert jern har produsert.
Vi tok ut toasten av toastjernene så fort toasten hadde fått en sprø og brunet overflate, som er det folk flest liker best. Her var det viktig for oss at fyllet i toasten hadde blitt ordentlig varmet opp og at osten var skikkelig smeltet.
Når det kommer til rengjøring så vi etter kvaliteter som avtagbare plater, høye kanter på platene, overflater som var enkle å tørke av og gode, glatte non-stick belegg.
Som nevnt i introduksjonen, har vi også valgt å inkludere faktorer som oppvarmingstid, generell kvalitet og diverse funksjoner i vår vurdering. Selv om disse faktorene er en del av vurderingen vår, er de ikke vektet særlig tungt.

Hva bør du se etter i et toastjern?

Avtagbare plater

Plater som du kan ta av og sette på igjen er enklere å rengjøre og kan byttes ut hvis de blir skadet. Noen toastjern tilbyr også flere platetyper (som grillplater og vaffelplater) som lar deg tilberede enda mere godt med toastjernet ditt.
Justerbar temperatur er kritisk for å få perfekte resultater da tykkere brødskiver bør stekes lengre på lavere temperaturer, mens tynnere brødskiver bør stekes kortere på høyere temperaturer.
Et toastjern som blir varmt raskere kan være en redning i hektiske hverdager. Mens de fleste toastjern blir varme etter omtrent fire minutter, blir de aller raskeste varme på under to minutter.

Ofte stilte spørsmål

Hvilket toastjern er best i test?

Sam Cook MultiPlate toastjern er kåret til toastjern best i test. Dette toastjernet vant fordi det blir varmt raskt, steker jevnt, er bygget med solide materialer og kan brukes som både grill, vaffeljern og toastjern. Hvis du ser etter det beste toastjernet for en rimeligere penge, kan vi anbefale Wilfa Easy Melt.

Hvordan vaske toastjern?

Den beste måten å rengjøre et toastjern på er vaske platene for hånd med en myk svamp/oppvaskbørste og litt mildt oppvaskmiddel. Utsiden av toastjernet kan du tørke av med en lett fuktet klut. Etter at man har laget seg toast, anbefaler vi alltid å tørke av platene mens de fortsatt er varme. Dette vil fjerne mesteparten av fett og søl, som gjør toastjernet mye enklere å rengjøre senere.

Hva kan man lage i toastjern?

I et toastjern kan man lage smørbrød/toast med forskjellig fyll, panini, quesadillas, omeletter, og til og med enkle kaker og desserter. Toastjern som kommer med vaffelplater, kan også brukes til å lage belgiske vafler.
Publisert 02.04.24