Bilde til mikrobølgeovn test
OPPVARMINGSTEST: Her setter vi inn en mikrobølgeovnsikker plastikkbeholder med kylling og ris i mikroen.

Mikrobølgeovn test:– Raskt og enkelt

Vi har poppet popcorn og varmet opp rester med over et dusin mikrovølgeovner.

Oppdatert 26. Februar
Verken du skal poppe popcorn, varme opp gårsdagens rester eller tine opp et kjøttstykke som du glemte å legge ut tidligere på dagen, vil en god mikrovølgeovn være din beste venn. Men hvordan skal du finne den rette mikrobølgeovnen for deg, med så mange modeller på markedet?
I vår mikrovølgeovn test har vi testet populære mikrovølgeovner fra kjente merkevarer og vurdert de nøye etter hvor effektive de er til å steke, varme opp og tine diverse matvarer. Vi har også tatt hensyn til andre viktige faktorer, som pris, brukervennlighet, støynivå og smarte funksjoner. Spent på resultatene? La oss ta en nærmere titt og finne den perfekte mikrobølgeovnen til ditt hjem.

De beste mikrobølgeovnene i 2024

1

Best i test
Severin 800 & Grill
Gå til anmeldelse

2

Beste airfryer
Sage Combi Wave
Gå til anmeldelse

3

Beste budsjett
IKEA mikrobølgeovn
Gå til anmeldelse

5

Beste mini
Whirlpool MAX38/IX
Gå til anmeldelse

6

1

Mikrobølgeovn best i test

Severin 800 & Grill

Fordeler

Ulemper

Severin er et tysk merke som er kjent for å selge kvalitetsprodukter til en rimelig penge. Ut av alle mikrobølgeovnene vi har testet, er deres «800 & Grill» den beste når det kommer til valuta for pengene.
Ovnen er kjempelett å bruke takket være to store dreiehjul på forsiden av ovnen; ett for å innstille effekt og ett for å innstille tid. I en tid der man ofte må lese store deler av bruksanvisningen for å forstå de fleste mikrobølgeovner, synes vi at denne simpelheten var forfriskende.
Vi fikk også svært gode resultater ved bruk av mikrobølgeovnen fra Severin. For det første, ble popcornet vårt ferdig på like kort tid som ved popping i dyrere ovner, uten å bli brent. Det var også veldig få tørkede maiskorn igjen i posen, som indikerer at Severins mikrobølgeovn ikke har noe problem med å spre varmen jevnt rundt inne i ovnen.
Ved oppvarming av diverse matretter imponerte også Severin’s «800 & Grill» stort. Tomatsuppen vår beholdt sin rike smak og fløyelsaktige tekstur, mens porsjonen vår med kylling og ris ble jevnt oppvarmet og beholdt det meste av saftigheten sin. Vi testet også grillfunksjonen på en liten frossenpizza, som ble vel så god som ved oppvarming i vanlig stekeovn.
Opptining av 200 gram med frossen kyllingfillet tok kort tid på mikrobølgeovnens innebygde tineprogram og varmet opp filleten jevnt uten å steke den.

2

Beste airfryer

Sage Combi Wave 3-i-1

Fordeler

Ulemper

Sage’s Combi Wave er en kombinert mikrobølgeovn, airfryer og stekeovn som ikke tar opp mer plass på kjøkkenbenken enn en helt vanlig mikro. Hvis du er på utkikk etter den beste mikrobølgeovnen penger kan kjøpe, vil du neppe bli skuffet over denne.
Til tross for at Combi Wave er en svært teknologisk avansert ovn, er den utrolig enkel å bruke. For å komme i gang med matlagingen, behøver du kun trykke på enten microwave, airfryer eller oven, for så å innstille tid og effekt/temperatur med de to dreiehjulene.
Du kan også trykke deg gjennom mikrobølgeovnens Food Menu, som vil stille deg tre spørsmål og tilpasse varmeelementene inne i ovnen basert på svarene dine. Det første spørsmålet er om du ønsker å varme opp, steke eller tine maten din. Det andre spørsmålet er hvilken matrett/matvare det er, mens det tredje er hvor mange gram av denne retten/matvaren som skal behandles.
Ved bruk av Food Menu, ble tomatsuppen vår jevnt varmet opp på rekordtid og beholdte sin rike smaksprofil, silkemyke tekstur og herlige aroma. Som forventet, ble også porsjonen vår med kylling og ris varm på vanvittig kort tid. Kyllingen var like saftig og mør som dagen vi først lagde den, mens risen bevarte sin delikate tyggemotstand og luftige munnfølelse.
For å teste hvor godt Combi Wave fungerte som en airfryer, bestemte vi oss for å tilberede to porsjoner med fries i den. For å ha noe å sammenligne med, laget vi akkurat samme mengde med fries i vår dedikerte airfryer, Cosori Pro. Begge ovnene var satt på 195 grader og fikk stå i ti minutter. Under smakstesten (som var en blindtest), var det virkelig helt umulig for oss å skille mellom friesene tilberedt med de to ulike ovnene. Alle sammen var sprø og gyldne på utsiden, og myke og kremet på innsiden.
Vi la en hel kylling inn i Combi Wave for å teste ut hvor godt den egnet seg som en stekeovn. Det første vi la merke til var at ovnen nådde en temperatur på 200 grader etter seks minutter, som er ganske mye raskere enn en tradisjonell stekeovn. Den ferdige kyllingen hadde en sprø, gyllenbrun skrorpe som knitret lett under kniven, mens kjøttet var saftig, mørt og smakfullt.
Til slutt, var det på tide å teste hvor effektiv den var til å tine diverse matvarer. Her brukte vi Food Menu, valgte opptining av kylling og la inn 200 gram. Som vi egentlig forventet, ble kyllingen tint til perfeksjon uten å vise tegn til å ha blitt stekt noen steder.
Konklusjon: Selv om Sage’s Combi Wave er mye dyrere enn vanlige mikrobølgeovner, tilbyr den faktisk utrolig mye for pengene med tanke på at den erstatter flere kjøkkenapparater. Spør du oss, er dette en av de beste kjøpene du kan gjøre hvis du er på utkikk etter en god mikrobølgeovn, men også kunne tenkt deg en airfryer.

3

Beste budsjett

IKEA mikrobølgeovn TILLREDA

Fordeler

Ulemper

Ikea’s mikrobølgeovn er billig, men fortsatt mer effektiv enn den gjennomsnittlige mikrobølgeovnen. Hvis du er på et budsjett og ikke har behov for en lynrask mikro med masse ekstra funksjoner, er vi sikre på at du kommer til å bli storfornøyd med denne.
Akkurat som testvinneren vår fra Severin, er Ikea’s mikrobølgeovn fantastisk enkel å bruke. For å justere effekten på mikrobølgeovnen, vrir du på det øverste dreiehjulet. Når du skal starte en nedtelling, vrir du på det nederste hjulet. For å få opp døren når maten din er ferdig, behøver du kun å trykke på den store runde knappen nederst på mikrobølgeovnen. Enklere enn dette får du det neppe ikke.
Utrolig nok, er den billige mikrobølgeovnen fra Ikea en av de lekreste vi noen sinne har testet. Det minimalistiske designet som tar i bruk et åpningsknapp i stedet for et dørhåndtak ser simpelthen veldig flott ut på kjøkkenbenken. Hvis du er ute etter en svart mikrovølgeovn, vil du bli glad for å høre at denne mikroen også finne i denne fargen. Selv om den svarte fargevarianten koster en hundrelapp ekstra, får du fortsatt veldig mye mikro for pengene.
Posen med popcorn som vi poppet med Ikea’s mikrobølgeovn ble relativt bra, men inneholdt noen småbrente popcorn her og der. I bunnen av posen, fant vi også 16 tørkede maiskorn som ikke hadde blitt poppet.
Tomatsuppen vår smakte like godt som etter oppvarming i Ikea’s mikrovølgeovn, mens vi merket en ørliten endring for det verre i både tekstur og safitghet ved oppvarming av kylling og ris. Til tross for dette, ønsker vi å presisere at det smakte veldig godt.
Opptining av et frossent stykke med kyllingfillet på lav effekt gikk greit, men viste tegn til å ha blitt stekt på enkelte steder. Dette er noe vi forventet, da denne mikrobølgeovnen ikke har en dedikert opptiningsfunksjon.

4

Beste design

Smeg mikrobølgeovn MOE25X

Fordeler

Ulemper

Selv om mikrobølgeovnen fra Smeg ikke er i kjent retrostil, synes vi at den ser hakket fingere ut enn de andre ovnene vi har testet. Er du på utkikk etter en mikrobølgeovn som ser like bra ut som den fungerer? Da kan dette være mikrobølgeovnen du har sett etter.
Takket være knapper med lettlest tekst og en lekker skjerm som veileder deg gjennom valgene dine, er Smegs mikrobølgeovn utrolig enkel å bruke. For å komme raskt i gang, kan du trykke på start-knappen som vil varme maten din i 30 sekunder. For hver gang du trykker inn start-knappen etter dette, vil maten din varmes i ytterligere 30 sekunder.
Hvis du har lyst til å innstille tid og effekt/temperatur før du starter opp mikroen, behøver du kun å trykke på microwave eller grill og følge instruksjonene på skjermen. Hvis du vrir på dreiehjulet, kan du også velge mellom en rekke praktiske matlagingsprogrammer som pizza, poteter, kjøtt, fisk, grønnsaker, drikke, pasta, popcorn, kake og kylling.
Med popcorn programmet aktivert, ble posen vår med popcorn poppet til gylden perfeksjon, uten å inneholde ett eneste brent popcorn. Vi fant ikke mer enn to tørkede maiskorn i bunnen av posen heller, som er overraskende lite selv for en så dyr ovn.
Porsjonen vår med kylling og ris ble raskt varmet opp og var like varm på samtlige steder. Kyllingen var saftig og mør som dagen før, mens risen hadde beholdt sin luftige, men fortsatt lett faste konsistens. Som forventet, ble også tomatsuppen jevnt varmet opp, uten å miste verken smak, aroma eller konsistens.
Med Smeg’s mikrobølgeovn kan man tine opp maten sin basert på vekt eller på tid. Vi valgte vekt og forsøkte å tine opp en frossen kyllingfillet. Som vi krysset fingrene for, så det ut som at filleten hadde ligget til tining en hel dagen på kjøkkenbenken når den kom ut av mikroen. Med andre ord ble den ikke stekt noen steder.
Frossenpizzaen vår fikk stå på en pizzastein i tolv minutter på pizza programmet, som bruker ovnens grillfunksjon. Resultatet ble nesten like sprøtt og smakfullt som ved steking i ovn.

5

Beste mini mikrobølgeovn

Whirlpool liten mikrobølgeovn MAX38/IX

Fordeler

Ulemper

Whirlpool’s MAX38/IX er en liten, men fortsatt effektiv mikrobølgeovn som vil være perfekt for deg som bor litt mindre. Takket være sitt kvadratiske design med runde kanter, egner denne mikrobølgeovnen seg også svært godt til å plasseres i et hjørne på kjøkkenbenken.
Selv om den kan se litt komplisert ut ved første øyekast, er Whirlpool’s mikrobølgeovn veldig enkel å bruke. For å starte den, er alt du trenger å gjøre å trykke på start-knappen helt til høyre. Når du gjør dette, vil den gå i 30 sekunder. Hvis du vil legge til ytterligere 30 sekunder, kan du trykke på start-knappen igjen. Effekten på mikrobølgeovnen kan du justere ved å trykke på power-knappen, mens du kan innstille tid med klokkesymbolet, etterfulgt av pluss- og minustastene.
For å være en såpass liten mikrobølgeovn, synes vi at den var vanvittig effektiv til både oppvarming, opptining og steking av mat. Posen vår med popcorn ble poppet på litt lengre tid enn med de fleste andre ovnene i testen, men inneholdt fortsatt svært få «upoppede» og brente popcorn. Oppvarming av en porsjon med kylling og ris tok også sin tid, men beholdt både saftigheten og teksturen sin i tilfredsstillende grad.
Whirlpools mikrobølgeovn har også en egen crisp-funksjon, som steker maten med både grill og mikro på samme tid. Vi testet ut denne funksjonen med litt pizzarester fra kvelden før, og ble veldig fornøyde da de kom ut nesten like sprø og flotte som fra stekeovnen dagen før.
Whirlpool selv hevder at denne mikrobølgeovnen tiner opp mat syv ganger raskere enn andre mikrobølgeovner med sin «Jet Defrost» funksjon. Dette må vi bare avkrefte med én gang, for det stemmer ikke. Med det sagt, gikk både opptining av frossen kylling og ytrefillet av svin smertefritt under vår testing.

6

Beste XL

Kenwood mikrobølgeovn K30CSS21E

Fordeler

Ulemper

Kenwood’s K30CSS21E er en stor mikrobølgeovn med både grill og varmluft til litt over to tusen kroner. Dette gjør den til et kupp, spesielt med tanke på hvor raskt den varmer opp maten med sine 900 watt.
Kenwood’s mikrobølgeovn er superenkel å bruke og fungerer på akkurat samme måte som Smeg’s mikrobølgeovn. Start-knappen vil starte mikrobølgeovnen umiddelbart med en nedtelling på 30 sekunder, og legge til 30 sekunder ekstra for hver gang den trykkes inn etter dette.
Ved å vri på det store dreiehjulet, kan du velge mellom ti nyttige matlagingsprogrammer; pizza, potet, kjøtt, fisk, grønnsaker, drikke, pasta, popcorn, kake og kylling. Under testing av Kenwood’s mikrobølgeovn, var det hovedsakelig disse programmene vi brukte.
Med mikrobølgeovnen innstilt på popcorn programmet, ble popcornet vårt luftig, sprøtt og aromatisk. Vi fant ingen brente popcorn i posen og kun tre maiskorn som ikke hadde blitt poppet, som er helt utrolig bra sammenlignet med andre mikrobølgeovner i samme prisklasse.
Gårsdagens kylling- og rismiddag bestemte vi oss for å varme opp på kylling-programmet, som førte til et svært godt sluttresultat. Kyllingen holdt seg mør og saftig, mens risen beholdte sin luftige og delikate tekstur. Tomatsuppen vår ble jevnt varmet opp på ett minutt, og smakte vel så godt som dagen før.
Ved bruk av grillfunksjonen på pizza programmet ble frossenpizzaen vår sprø og god, akkurat som vi hadde håpet på at den skulle bli. For å teste hvor effektiv Kenwood’s mikrobølgeovn var til å tine opp matvarer, bestemte vi oss for å teste med en frossen Bratwurst-pølse. Pølsen ble tint opp på noen minutter uten å vise tegn til å ha blitt stekt noen steder, som vi var veldig fornøyde med.

Andre gode mikrobølgeovner

Hvordan testet vi mikrobølgeovnene?

Vi testet de ulike mikrobølgeovnene i vår test ved å se hvor raskt og jevnt de klarte å varme opp en fyldig tomatsuppe og en beholder med ris og kylling. Vi poppet også en pose med popcorn i hver ovn, hvor vi noterte hvor mange tørkede maiskorn som ikke ble til popcorn, samt hvor mange popcorn som ble brent. Dersom mikrobølgeovnene hadde ekstra funksjonalitet, som airfryer eller grill, testet vi ytelsen deres litt ekstra ved å tilberede diverse matvarer som kyllingvinger, fries og pizza. Brukervennligheten til ovnene ble også tatt i betraktning, i tillegg til deres generelle byggekvalitet.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mange watt bør en mikrobølgeovn ha?

En mikrobølgeovn bør ha minst 800 watt for å kunne varme opp mat raskt og effektivt. Mikrobølgeovner med enda høyere watt enn dette, som 1000 watt, vil varme opp maten enda raskere og spre varmen mer jevnt rundt i ovnen.

Kan man steke pizza i mikroen?

Ja, det er mulig å steke pizza i mikroen, men det er ikke alltid at resultatet blir ikke like sprøtt som i en vanlig ovn. For best mulig resultat, anbefales det at du plasserer pizzaen i en en mikrobølgeovnssikker tallerken med høy kant og aktiverer grillfunksjonen (hvis den har det).

Hva er den beste måten å vaske en mikrobølgeovn på?

Den beste måten å vaske en mikrobølgeovn på er å legge inn en ren og våt ren klut og kjøre den på mellomsterk varme i omtrent et minutt. Dampen fra kluten vil løsne matrester inne i mikroen, som da enkelt kan tørkes av med en klut. Hvis matrestene ikke løsnet seg etter første gang, kan du gjenta prosessen en gang til. Utsiden av mikrobølgeovnen kan tørkes av med en lett fuktet klut. Husk å tørke av utsiden av mikrobølgeovnen når du er ferdig med å vaske den, for å unngå eventuell rusting.

Bør jeg kjøpe en frittstående eller en innebygd mikrobølgeovn?

Valget mellom en frittstående og en innebygd mikrobølgeovn avhenger av ditt budsjett, dine behov og hvordan du vil at kjøkkenet ditt skal se ut. Frittstående mikrobølgeovner er ofte rimeligere og kan plasseres hvor som helst. Innebygde mikrobølgeovner er dyrere, men vil også frigjøre benkeplass på kjøkkenet ditt og skape en mer moderne estetikk.

Er mikrobølgeovn sunt?

Bruk av mikrobølgeovn er ansett som å være sunt fordi de verken forårsaker tap av næringsstoffer eller frigjør skadelige stoffer under oppvarming av mat. Unngå å bruke plastbeholdere som ikke er mikrobølgeovnsikre, da disse kan frigjøre skadelige stoffer.
Publisert 26.02.24