Forsidebilde til metalldetektor test, palleplasseringer avbildet
ILLUSTRASJON: Anne Hansen, Testguru

Metalldetektor test:– Gull eller skrot?

Vi har testet metalldetektorer og kommet over mye bra, og mye dårlig.

Oppdatert 17. Februar
I 2023 fikk en mann ved navn Erlend Bore beskjed av fastlegen sin om å komme seg mer ut. To måneder senere fant han en av de største skattene funnet i Norge på over 100 år. Hemmeligheten hans? En god metalldetektor.
I vår metalldetektor test har vi evaluert over 30 forskjellige metalldetektorer og kåret vinnere innen ulike kategorier i håp om å gjøre veien til et godt valg kortere for våre lesere. Vi har vurdert de ulike modellene etter hvor enkle de er å bruke, hvor dypt de kan søke, hvor gode søkemoduser de har, hvor godt de kan kalibreres til omstendighetene, og mye mer. La oss ta en nærmere titt på resultatene og finne den rette detektoren for deg.

De beste metalldetektorene i 2024

1

Best i test
Minelab Equinox 900
Gå til anmeldelse

3

Beste Under vann
Minelab Excalibur II
Gå til anmeldelse

4

Beste for barn
Bounty Hunter Junior
Gå til anmeldelse

5

Beste pinpointer
Fisher F-Pulse
Gå til anmeldelse

1

Metalldetektor best i test

Minelab Equinox 900

Fordeler

Ulemper

Equinox 900 er den beste og mest allsidige metalldetektoren vi noen sinne har testet. For det første, har den åtte gode søkemoduser å velge mellom, som gjør det enkelt å kalibrere detektoren til alle slags områder og søkemål. Vi testet flere av modusene på Equinox 900, og ble like imponert hver gang. Blant annet, testet vi «Beach 1» for søk i våt og tørr sand med høyt saltinnhold og «Gold 1» for søk etter gull i mineraliserte jordsmonn.
I motsetning til de fleste andre metalldetektorer, kan Equinox 900 søke på flere frekvenser samtidig. Dette gjør det enklere å oppdage og skille mellom ulike metaller, samtidig som metalldetektoren enklere vil klare å unngå forstyrrelser fra diverse mineraler i jorden. Vi opplevde også Equinox 900 klarte å oppdage søkemål på større dybder enn de andre metalldetektorene i testen.
Takket være en IP68-sertifisering, kan du søke med Equinox 900 under vann ned til fem meters dyp. For å teste hvor effektiv den var under vann, satt vi detektoren i «Beach 2» og svømte ut til vi nådde en dybde på tre til fire meter. Som forventet, hadde detektoren ingen problemer med å oppdage myntene vi hadde utplassert, selv om de var begravet 30-40 centimeter under sanden.
Equinox 900 kommer med et større 11-tommers søkehode og et mindre 6-tommers søkehode; begge i hvert sitt deksel. Det mindre søkehodet på 6 tommer vil gjøre det enklere for deg å finne mindre objekter og er spesielt nyttig i områder med mye vegetasjon, metallskrot og hindringer. Det større søkehodet vil gjøre det enklere å dekke større områder på kort tid og oppdage objekter på større dybder.
Equinox 900 kommer også med et par gode bluetooth hodetelefoner, en innebygd lommelykt for søking i mørket og en stor og tydelig LCD skjerm med justerbart baklys. Hvis du vil, kan du aktivere et rødt baklys på skjermen ved søking på kveldstid, som vi synes var veldig komfortabelt for øynene. Etter du har valgt denne modusen, vil også baklyset på knappene endre seg til rødt.
Karbonskaftet til Equinox 900 gjør detektoren lettere og mer solid enn de fleste andre metalldetektorer vi har testet. Da dette skaftet er fullstendig sammenleggbart, opplevde vi også Equinox 900 som utrolig praktisk å både frakte og lagre.
Med 28 sensitivitetsinnstillinger var det ikke noe problem å finjustere detektoren til perfeksjon for ulike søkeområder. For de fleste søkeområder og tilfeller, kan vi anbefale en sensitivitet på et sted mellom 15 og 20, som vil gi deg en uavbrutt, jevn og svak hummelyd.
For å unngå støy og inkonsekvente målinger som et resultat av elektrisk utstyr og kraftledninger i nærheten, kommer Equinox 900 med en “Noise Cancel”-funksjon. I motsetning til veldig mange andre metalldetektorer, kan Equinox 900 finne den beste kanalen helt av seg selv. Alt du trenger å gjøre for å finne denne kanalen, er å holde metalldetektoren opp i luften, trykke på Noise Cancel og vente i noen sekunder.
For å unngå forstyrrelser forårsaket av mineraler i jorden, kommer også Equinox med en grunnbalanseringsfunksjon. Akkurat som “Noise Cancel”, er dette en automatisk funksjon. Etter å ha aktivert automatisk ha søkt med metalldetektoren i 10-15 sekunder, vil den være fullstendig kalibrert med jorden der du søker – helt utrolig praktisk.
Equinox 900 har også en egen pinpoint funksjon som gjør det lettere for deg å finne ut akkurat hvor måleobjektet befinner seg under søkehodet. Selv om vi brukte en seperat pinpointer og ikke hadde bruk for denne, er det en veldig kjekk funksjon å ha; spesielt om du skal kjøpe din første metalldetektor og en ekstra pinpointer ikke er i budsjettet.

2

Beste budsjett

Fisher F22 metalldetektor

Fordeler

Ulemper

Fisher F22 er en brukervennlig og fantastisk responsiv metalldetektor som vil være mer enn god nok for folk flest. Hvis du er på utkikk etter din første metalldetektor vil du bli kjempefornøyd med Fisher F22, og det er vi helt sikre på.
Denne metalldetektoren kommer med fire nyttige søkemoduser; Jewlery, Coin, Artifact og Custom. Personlig, synes vi at alle disse fungerte utmerket foruten myntmodusen, som hadde litt problemer med å plukke opp signalet til diverse norske mynter. Dette problemet kommer nok av at myntmodusen er kalibrert til utenlandske mynter, som ikke har samme legering som norske mynter.
I motsetning til de fleste andre metalldetektorer i denne prisklassen, hadde vi ingen problemer med forstyrrelser fra verken høyspentledninger, mineraler i jorden, eller noe annet ved bruk av Fisher F22. Dette imponerte oss virkelig og tillot oss å skru opp sensitiviteten til maks under søking på et nærliggende jordet.
Metalldetektoren har også en praktisk dybdemåler, som gir deg en god indikasjon på hvor dypt ulike objekter ligger begravet under jorda. Når måleren er en tredjedel full, er objektet mindre enn 7 cm unna, mens det er 7-15 cm unna når den er to tredjedeler full. Når den er helt full, er objektet 15 cm eller enda lengre unna.
Selv om Fisher F22 ikke er vanntett, er den vannresistent. Du kan med andre ord ikke ta den med deg på svømmetur, men du kan skylle den av med hageslangen etter en lang dag ute på jakt. Dette gjør det mye enklere å rengjøre metalldetektoren, som vil spare deg for både tid og krefter i det lange løp.
Den 25-timers lange batteritiden på Fisher F22, i tillegg til en hendig indikator for batterinivå, vil sørge for at du aldri går tom for batteri når du er ute og søker i felten. For å gjøre det enklere for deg å finne ut av objekter sin nøyaktige posisjon under søkehodet ditt, kommer også Fisher F22 med en «pinpoint»-funksjon. Denne funksjonen fungerte veldig bra på Fisher F22, som vil være et stort pluss for nybegynnere som kanskje ikke er interessert i en seperat pinpointer med det første.
Søkethodet som følger med denne metalldetekoren er 9 tommer stort og formet som en ellipse. Med dette hodet, synes vi at det var enkelt å dekke store områder på kort tid, samtidig som vi oppdaget selv mindre objekter uten problemer.

3

Beste undervanns metalldetektor

Minelab Excalibur II

Fordeler

Ulemper

Excalibur II er verdens mest brukte undervanns metalldetektor, som vi ikke har noe vanskeligheter med å forstå etter å ha testet den litt. Akkurat som Minelab’s Equinox 900, vinneren av vår metalldetektor test, kan Excalibur II søke på flere frekvenser samtidig. Dette gjør den helt utrolig effektiv både når det kommer til å søke i dybden, skille mellom og oppdage ulike metaller og kalibrere seg korrekt etter mineralene i jorden. Men det stopper ikke der; Excalibur II er også helt vanvittig enkel å bruke.
Alle innstillinger på Excalibur II kan endres med store dreiehjul på metalldetektoren, og både sensitivitet og grunnbalansering kan kalibreres til perfeksjon, helt automatisk. Det betyr at det kun er volumet på øreklokkene, threshold og diskriminering som du behøver å tenke på før bruk.
Med diskrimineringsknappen kan du filtrere bort en eller flere av de 17 frekvensene som Excalibur II søker etter metalliske objekter med. Dette gir deg muligheten til å unngå varslinger på detektoren når du kommer over metallskrot, for eksempel. Etter å søkt litt med forskjellige innstillinger, hadde vi best erfaring med og kan anbefale å vri diskrimineringsbryteren til trinn 3. Her fikk vi filtrert ut det meste av blikkbokser, flaskekorker og lignende, men fikk fortsatt tydelige lydsignaler på gode søkemål, som mynter og smykker.
Volum er nokså selvforklart og trenger i teorien kun å innstilles én gang. Etter du har funnet ut av hvilket volum du synes er behagelig, kan du la den stå på samme innstilling hver gang. Vi hadde vårt volum på rund 60%, men dette er kun personlig preferanse.
Threshold skal innstilles så du såvidt hører en svak summelyd i øreklokkene. Når frekvensen til denne summelyden blir lavere eller høyere, har du funnet et mål.
Excalibur følger med ett langt skaft for bruk på land og et kortere skaft til søk under vann. Etter å ha testet den litt på en lokal strand med litt forskjellige søkemål, kan vi trygt si at den fungerer like godt på land som under vann.
Det høydejusterbare karbonskaftet til Excalibur II gjør denne undervanns metalldetektoren lettere og mer robust enn de fleste andre metalldetektorer. En siste fordel vi ønsker å nevne med Excalibur II, er at den ikke vil drive oppover hvis du slipper den under vann. Dette gjør det mulig å legge den fra seg for å grave frem ting du har funnet. For oss, utgjorde dette en stor fordel.

4

Beste metalldetektor barn

Bounty Hunter Junior TID

Fordeler

Ulemper

Bounty Hunter Junior er en nøyaktig og god metalldetektor som passer perfekt for barn fra fem år og oppover. Så fort du oppdager noe med denne metalldetektoren, vil du få opp ett av tre smilefjesikoner på skjermen.
Det første smilefjeset er et trist smilefjes. Hvis du får opp dette, er sannsynligheten høy for at du kun har funnet jern. Det andre smilefjeset er et undrende smilefjes. Dette kan være et tegn på at du har funnet noe bra, som gull, et smykke eller en sinkmynt, men kan også være et tegn på at du har funnet noe dårlig, som en flaskekork, en blikkboks eller litt aliminiumsfolie. Det lykkelige smilefjeset er det du aller helst vil få opp. Når du får opp dette, er sannsynligheten høy for at du har kommet over en mynt eller et annet metall av høy verdi, som sølv.
Med den innebygde dybdemåleren til Bounty Hunter Junior, er det enkelt å holde oversikt over hvor dypt ulike objekter ligger begravet under bakken. Avstanden illustreres enkelt og greit på skjermen i form av tre horisontale stolper som enten er fylt inn eller ikke.
Den praktiske indikatoren for batterinivå lar deg enkelt holde oversikt over hvor mye søketid du har igjen. Når indikatoren begynner å blinke, vet du at du har omtrent en halvtime med søking igjen før AA-batteriene går tomme.
Med diskrimineringsknappen kan du filtrere bort metaller som du ikke ønsker å oppdage. Vi anbefaler at du diskriminerer bort det første smilefjeset hvis du leter etter skatter og mynter, så du unngår å bli varslet når du beveger søkehodet over spiker og andre lignende metaller av lav verdi.
Lydsignalene på denne metalldetektoren spilles av over en høyttaler som er innebygget i metalldetektoren.

5

Beste pinpointer

Fisher F-Pulse

Fordeler

Ulemper

Under testing av denne pinpointeren, ble vi utrolig overrasket over hvor nøyaktig og sensitiv den var. Allerede ti centimeter fra målet sitt, en norsk 20 kroning, begynte den å plukke opp signalet og gi oss akustisk tilbakemelding. For å sammenligne, plukket ikke Garret Pro Pointer opp signalet av 20 kroningen før den var i underkant av fire centimeter unna. Minelab Pro Find 35 klarte å plukke opp signalet en halv centimeter før pinpointeren fra Garret, men var fortsatt milevis unna Fisher’s F-Pulse.
I tillegg til å være eksepsjonelt sensitiv og presis, synes vi også at Fisher’s F-Pulse var veldig brukervennlig. For det første, kan søkefrekvensen endres enkelt med kun noen få knappetrykk. Den har også en innebygd lommelykt, som vi synes var veldig praktisk ved søking på kveldstid. Du får også med et hylster av høy kvalitet, som gjør det enkelt å feste pinpointeren til beltet ditt.
Redd for å miste pinpointeren din mens du er ute og søker? Vel, det trenger du ikke å være hvis du kjøper Fisher F-Pulse. Denne pinpointeren har nemlig en innebygd alarm som utløses etter fem minutter med inaktivitet, som både aktiverer den innebygde lommelykten og spiller av en høyfrekvent lyd fra enhetens høyttaler.

Faktorer å vurdere ved kjøp av metalldetektor

Søkemoduser

Søkemoduser gjør det enklere å kalibrere detektoren til søk etter forskjellige typer metaller i ulike områder.
Større søkehoder er best for å dekke større områder på kort tid og å oppdage objekter på større dybder. Mindre søkehoder er best i områder med mye søppel og hindringer, samtidig som de enklere vil oppdage mindre objekter.
Mens en lavfrekvent metalldetektor vil være best til å finne større objekter på større dybder, vil en høyfrekvent metalldetektor være best til å finne mindre objekter, nærmere overflaten. De aller beste metalldetektorene kan søke på flere frekvenser samtidig.
Velg en helt vanntett metalldetektor dersom du har planer om å søke under vann. Hvis du kun planlegger å senke søkehodet under vann og ønsker å beskytte metalldetektoren mot regn, vil en vannbestandig modell beskytte mer enn nok.
Sørg for at du velger en metalldetektor som møter dine behov, men alltid husk at du kan oppgradere senere. En rimeligere metalldetektor som et førstegangskjøp for å sjekke om denne hobbyen er noe for deg i første omgang, er noe vi anbefaler.

Andre gode metalldetektorer

Ofte stilte spørsmål

Hva koster en god metalldetektor?

En god metalldetektor koster rundt ti tusen kroner, mens en ganske god en koster rund to til tre tusen. For folk flest, vil en metalldetektor til to til tre tusen kroner være mer enn god nok.

Hvordan virker en metalldetektor?

En metalldetektor virker ved å sende ut elektromagnetiske bølger fra et søkehode. Når disse bølgene treffer et metallisk objekt, blir de reflektert tilbake til detektoren, som registrerer dette og gir et signal til brukeren.

Hvor dypt søker en metalldetektor?

De fleste metalldetektorer kan oppdage mynter og lignende gjenstander liggende 25-40 centimeter under bakken.

Er det lov å gå med metalldetektor?

Ja, det er lov til å gå med metalldetektor i Norge. Med det sagt, er det viktig å søke om tillatelse før man bruker metalldetektoren på andres eiendom, både privat og kommunal.

Hva kan man finne med en metalldetektor?

Med en metalldetektor kan man finne mynter, smykker, blyplomber, blikkbokser, flaskekorker, historiske gjenstander og masse annet som er begravet under bakken.

Hvor er det lurt å gå med metalldetektor?

Det kan være lurt å gå med metalldetektor på strender, ved gamle slagmarker og historiske steder, i parker, skogsområder, ved elver og bekker, og så videre. Husk å få nødvendige tillatelse før du begynner å søke med metalldetektoren.

Hva er en pinpointer?

En pinpointer (også kalt finsøker) er et vektøy som ofte brukes for å finne den nøyaktige posisjonen til en metallgjenstand, etter dens omtrentlige posisjon er oppdaget med en metalldetektor.
Publisert 17.02.24