Vakuumpakker test
FOTO: Volodymyr Shevchuk

Vakuumpakker test – Ta farvel med matsvinn

Vi har testet vakuumpakkere i alle prisklasser og kåret flere vinnere i kampen om konservering.

Oppdatert 8. Januar

Vakuumpakker Best i test

FoodSaver VS3190X

FoodSaver Vakuumpakker VS3190X
FoodSaver VS3190X er best i test og tilbyr eksepsjonelt mye verdi for pengene.

Premium

Sam Cook Pure Seal

sam cook vakuumpakker pureseal
Vakuumpakkeren fra Sam Cook tilbyr det lille ekstra, for deg som ønsker full kontroll.

Kompakt

Anova Precision

Anova vakuumpakker precision
Anova Precision er en liten og god vakuumpakker, perfekt for deg med litt mindre plass.
Annonselenke

Hva bør du se etter?

Høy sugekraft
Se etter en vakuumpakker med høy sugekraft for å sikre at all luft trekkes ut av vakuumposen. En oksygenfri pose er essensielt for å forlenge matens holdbarhet, bevare smak og maksimere næringsinnhold.
Pulsfunksjonen lar deg starte og stoppe sugeprosessen manuelt. Dette kan forhindre at skjøre og bløte matvarer blir knust eller deformert ved vakuumpakking.
Sørg for at vakuumpakkeren har innstillinger for både tørre og mer fuktige matvarer. For tørre matvarer ønsker du å trekke luften ut av posen raskt. For mer fuktige matvarer, ønsker du imidlertid å suge ut luften saktere, så ingen væsker forlater matvaren eller legger seg der posen skal forsegles (lukkes).
Sjekk om vakuumpakkeren har en port for tilkobling av en vakuumslange og annet ekstra tilbehør. Blant annet, kan man få tak i flaskestoppere for å trekke luft ut av åpne vinflasker og vakuumlokk, for forsegling av krukker.
Noen vakuumpakkere er kun kompatible med bestemte merker eller størrelser av poser. Dette kan begrense bruken og føre til høyere driftskostnader.

Vakuumpakker best i test

FoodSaver Vakuumpakker VS3190X

Foodsaver sin vakuumpakker leverer på alle fronter til en pris som ingen av konkurrentene klarer å slå.
Under testing, var denne vakuumpakkeren sterk nok til å fullstendig fjerne luften rundt et ujevnt stykke med storfekjøtt, samtidig som den var skånsom nok til å ikke skade mer delikate matvarer, som blåbær og frokostblanding.
FoodSaver’s VS3190X lar deg velge mellom tre innstillinger: DRY (for tørre matvarer), MOIST (for mer fuktige matvarer) og PULSE (for manuell innstilling av sugetid). Alle innstillingene ga svært gode resultater.
Den håndholdte forsegleren som finnes øverst til høyre på vakuumpakkeren, er nok en ting som skiller denne vakuumpakkeren fra sine konkurrenter. Denne gjør det mulig å skape vakuum i Foodsaver sine egne zip-lock poser og bokser. Praktisk!
FoodSaver Vakuumpakker VS3190X

Fordeler

Ulemper

Vakuumpakker test

Anova Precision Pro

Anova’s Precision Pro er kåret til den beste vakuumpakkeren av New York Times og ble raskt en favoritt blant oss i testpanelet.
En unik funksjon som fikk oss til å elske denne modellen, er at den sikrer alle vakuumposer med to individuelle forseglinger. Dette reduserer sjansene for at luft kommer inn i posen, som er spesielt viktig ved sous-vide-matlaging. Naturlivgis, er det også en fordel ved ordinær lagring i fryser og kjøleskap.
Forhåndsinnstillingene for både tørre matvarer (DRY) og mer fuktige matvarer (MOIST), fungerte utmerket. Pulsfunksjonen var enda mer responsiv enn på testvinneren fra FoodSaver, som gjorde vakuumpakking av delikate matvarer lekende lett.
Ved kjøp av Precision Pro, får du også med en vakuumslange som kan brukes med Anova’s egne poser. Dessverre, er disse lite tilgjengelige i Norge.
Anova Precision Pro vakuumpakker

Fordeler

Ulemper

Vakuumpakker test

Sam Cook Pure Seal vakuumpakker

Pure Seal fra Sam Cook gir brukeren en kontroll over vakuumpakkingen som ingen andre modeller i testen klarer å matche.
De andre modellene i testen lar deg velge mellom to forskjellige innstillinger (DRY og MOIST) for å kontrollere maskinens sugekraft og vakumeringstid. Pure Seal derimot, lar deg finjustere begge disse faktorene selv, som gir deg dobbelt så mange valgalternativer.
Følgelig, fikk vi de beste resultatene ved vakuumpakking av delikat mat med denne modellen. Knappen for å avbryte vakuumpakkingen lot oss også unngå å suge ut for mye luft dersom vi hadde tastet inn feil innstilling. Veldig tilgivende, og et stort pluss!
sam cook vakuumpakker pureseal

Fordeler

Ulemper

Vakuumpakker test

Anova Precision

Anova Precision er en enklere versjon av sin mer avanserte storebror, Anova Precision Pro.
Med andre ord, har den ikke like mange funksjoner, men skaper fortsatt sterke forseglinger og har en nyttig pulsfunksjon. Dette gjør den godt egnet for de på et budsjett, de som bor litt mindre og de som ikke har behov for så mye ekstra.
Allikvel, ønsker vi å opplyse om at fraværet av en foliekutter og et oppbevaringsrom for plastfolie gjør maskinen litt tungvindt å bruke.
Vakuumpakking av mer fuktige matvarer (som saftige kjøttbiter) kan også bli litt utfordrende da sugekraften ikke kan justeres ned.
Anova vakuumpakker precision

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Vakuumpakker test

OBH Nordica vakuumpakker Prime

OBH Nordica sin vakuumpakker er en effektiv vakuumpakker som er spesielt enkel å bruke takket være sine store knapper.
På det brukervennlige kontrollpanelet kan du innstille maskinen til å vakuumpakke både tørre og fuktige matvarer, manuelt kontrollere sugetiden med PULSE-knappen og avbryte vakumeringen med CANCEL-knappen.
Resultatene vi fikk med vakuumpakkeren fra OBH Nordica var imponerende, men ikke helt på nivå med modellen fra Foodsaver, Anova og Sam Cook.
Ved vakuumpakking av saftige kjøttstykker for eksempel, måtte vi avbryte vakumeringen tidlig for å ikke få kjøttsafter inn i maskinen. Vakuumpakking av tørrere matvarer ble derimot utført med glans, hver gang.
OBH Nordica vakuumpakker prime

Fordeler

Ulemper

Point vakuumpakker test

Point vakuumpakker Pro

Point Pro er en kompakt vakuumpakker som fungerer utmerket og gir brukeren rikelig med kontroll.
I tillegg til en pulsfunksjon og de to standardinnstillingene for tørre og fuktige matvarer (DRY og MOIST), gir Point-vakuumpakkeren deg også mulighet til å justere sugekraften. Dette satt vi stor pris på da det ga gode resultater ved vakuumpakking av saftige kjøttstykker. Avbryt-knappen er også kjekk å ha hvis man starter maskinen på feil innstilling.
Den eneste ulempen med vakuumpakkeren fra Point er at den ikke har en integrert foliekniv eller oppbevaringsrom for plastfolie. Dessverre, gjør dette maskinen litt upraktisk å bruke.
point vakuumpakker pro

Fordeler

Ulemper

Vakuumpakker test

Vakuumpakker Biltema

Vakuumpakkeren fra Biltema er en modell som presterer bra gitt sin rimelige pris.
I motsetning til Menuett’s vakuumpakker i samme prisklasse, er motoren til vakuumpakkeren fra Biltema sterk nok til å suge ut all luft fra vakuumposene. Dette betyr at maten vil holde seg god over lang tid ved lagring, og at vakuumpakkeren til og med egner seg til sous-vide matlaging.
På en annen side, kan det bli vanskelig å skape lufttette segl rundt saftige/fuktige matvarer. Dette kommer av at sugekraften ikke kan nedjusteres.
Vakuumpakkeren er også ganske stor, til tross for at den verken har en foliekniv eller et lagringsrom for plastfolie. Dette er en liten ulempe i våre øyne.
Vakuumpakker fra Biltema

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Vakuumpakker test

Menuett vakuumpakker JULA

Menuett sin vakuumpakker fra JULA, er en veldig billig maskin som presterer helt middelmådig.
Ved vakuumpakking for kun lagringsformål, vil nok denne maskinen være god nok for de fleste. Dersom du tenker å bruke vakuumpakkeren for å tilberede matvarer for sous vide, hadde vi derimot sett en annen retning. Holdbarheten ved lagring vil også være litt kortere med Menuett’s vakuumpakker, enn med de andre modellene i testen.
Dette kommer av at denne vakuumpakkeren sliter med å suge ut all luft fra posen og skape et slitesterkt segl. Vi ønsker også å informere om at sugekraften ikke kan justeres. Hvis du tenker å vakuumpakke mer fuktige matvarer, som kjøttstykker, kan dette bli en utfordring.
JULA vakuumpakker menuett

Fordeler

Ulemper

Annonselenke

Ofte stilte spørsmål

Hvilken vakuumpakker er best?

Den beste vakuumpakkeren er Foodsaver VS3190X. Denne vakuumpakkeren har høy sugekraft, flere nyttige innstilinger, en inkludert håndholdt forsegler og masse tilgjengelig tilbehør for kjøp.

Hvorfor bruke vakuumpakker?

En vakuumpakker brukes for å forlenge holdbarheten til mat, forhindre frostskader ved lagring av mat i fryser og å forberede mat til sous vide.

Hvor lenge holder vakuumpakket mat?

Vakuumpakket mat kan holde opptil fem ganger så lenge som mat som ikke er vakuumpakket. For en komplett oversikt over holdbarheten til ulike vakuumpakkede matvarer, kan du klikke her.

Er en vakuumpakker verdt pengene?

En vakuumpakker kan være verdt pengene da den vil redusere matsvinn i hjemmet, samtidig som den åpner for matlaging med sous vide teknikken og lar deg lagre mat i fryseren uten frostskader.

Hva bør du ikke vakuumpakke?

Myk ost, rå bananer, sopp, epler, rå løk, hvitløk, kål og salat bør ikke vakuumpakkes. da det kan gjøre at de råtner fortere. Det anbefales heller ikke å vakuumpakke varm mat.

Hvorfor stole på Testguru?

Erfaring og ekspertise

Testguru har ekstensiv erfaring innen produkttesting. Vårt team av spesialister er dedikert til å forstå hva som utgjør et kvalitetsprodukt, og vi bruker denne kunnskapen for å gi deg de mest nøyaktige vurderingene.

Uavhengighet

Selv om vi mottar inntekter gjennom våre annonselenker, prioriterer vår redaksjon alltid uavhengig av dette. Ingen kan kjøpe seg omtale eller plasseringer i våre tester.

Kommunikasjon med forbrukeren

Vi verdsetter tilbakemeldinger fra våre lesere og brukere. Deres erfaringer og meninger informerer vårt arbeid, og hjelper oss med å forbedre og tilpasse våre tester.

Profesjonelt utstyr

Testguru investerer kontinuerlig i det siste innen teknologi og utstyr for å sikre at våre tester er presise og relevante for dagens forbrukere.

Gode tips ved vakuumpakking

  • Ikke vakuumpakk alle matvarer: Matvarer som myk ost, rå bananer, sopp, epler, rå løk, hvitløk, kål og salat kan råtne fortere dersom de vakuumpakkes. Varm mat bør heller ikke vakuumpakkes, da den varme dampen fra matvarene kan utvide posen og ødelegge forseglingen. Se denne informasjonssiden fra Foodsaver for mer informasjon.
  • Ikke vakuumpakk flytende væsker: Unngå vakuumpakking av flytende væsker da de kan suges inn i maskinen og skade den, samt ofte vil forhindre en tett forsegling. Frys væskene dine før vakuumpakking for få et tett segl og unngå disse problemene.
  • Bruk riktige poser: Sjekk at du bruker poser som er kompatible med din vakuumpakker. Hvilke poser som kan brukes med din maskin bør stå oppgitt i den medfølgende bruksanvisningen.
  • Hold kontroll på fuktigheten: For mye fuktighet på en matvare kan gjøre det vanskelig for enkelte vakuumpakkere å skape et tett segl. Hvis du opplever at din vakuumpakker ikke tetter posen helt igjen, kan du forsøke å fryse matvarene eller å tørke de lett med kjøkkenpapir før forsegling
  • Ikke oppbevar vakuumpakkeren i låst posisjon: For å unngå skade på pakningene til maskinen, bør ikke vakuumpakkeren oppbevares med lokket låst. Slik forsikrer du deg om at maskinen din beholder sin evne til å skape et sterkt vakuum neste gang den brukes.
  • Skjær i like biter før sous vide: Det er viktig at matvarer som skal tilberedes med en sous vide sirkulator pakkes inn i like store biter. Dette sørger for at alle biter kokes jevnt og at du får de konsekvente resultatene du ønsker.
  • Når i tvil, bruk en ny pose: Hvis du har brukt en pose til å vakuumpakke tørre matvarer som nøtter og tørket frukt, kan du bruke posen på nytt. Poser som har inneholdt rått kjøtt, fisk, eller sterkt fargede eller luktfremkallende matvarer bør kastes for å unngå krysskontaminering og bevare hygienen.
  • Unngå skarpe kanter: Dekk til skarpe kanter på matvarer som skal vakuumpakkes med vokspapir eller lignende. Hvis dette ikke gjøres, kan de skarpe kantene lage hull på vakuumposen.
Publisert 09.01.24
Mat Normal Holdbarhet Vakuum Holdbarhet
Egg (kokte) 1 uke 1 uke
Kylling (kokt) 3-4 dager 2 uker
Kylling (rå) 1-2 dager 4-5 dager
Gulost 6-8 uker 4-6 måneder
Salat 7-10 dager 2 uker
Sitrusfrukt 3-4 uker 1 måned
Bær 5-7 dager 4-8 måneder
Tomater 10 dager 6 måneder