Luftavfukter test av 6 forskjellige modeller
BEKJEMPER FUKTPROBLEMER: Luftavfuktere vinner raskt terreng i norske hjem, og det er lett å forstå hvorfor.

Stor luftavfukter test i 2024: – En modell skiller seg ut

Vi har testet avfuktere fra APT, Woods, Haus & Luft, Duux, Clas Ohlson og Stadler Form.

Oppdatert 2. Januar
I et hav av valgmuligheter, kan det være en utfordring å finne den riktige luftavfukteren for dine behov. Ved å sammenligne relevante spesifikasjoner og gi deg et inntrykk av hvordan disse produktene fungerer i virkeligheten, håper vi å kunne være til hjelp under din kjøpsprosess.
I denne luftavfukter testen har vi vurdert alle nøkkelfaktorer: pris, kapasitet, vanntank-størrelse, bruksområde, strømforbruk, teknologi, funksjoner, vekt og brukervennlighet. La oss avsløre resultatene og finne luftavfukteren som kan være løsningen på fuktproblemene i ditt hjem.

1. Haus & Luft V20 Luftavfukter

En effektiv luftavfukter som trekker lite strøm og har ekstra teknologi for fjerning av lukt, virus, bakterier og muggsporer.

Fordeler

TING Å TENKE PÅ

Haus & Luft V20 med badge i 2024

Kapasitet

Avfukteren fra Haus & Luft kan fjerne opptil 20 liter fukt i døgnet. Dette er utrolig bra, og i det øvre sjiktet når det kommer til avfuktingskapasitet på markedet i 2024. Bruksområdet på 60 m² setter få begrensninger og vil effektivt tørke luften i selv større rom.
Vanntanken har en romslig størrelse på fire liter, som sjeldent må tømmes. For økt komfort, tilbyr også denne avfukteren konstant drenering. Her kan du selv velge om du vil drenere vannet ned i et sluk eller en større beholder.
Enhetens innebygde hygrometer gjør avfuktingsprosessen svært kontrollert. Velg selv om du vil innstille fuktighetsnivå manuelt eller bruke SMART modus. SMART-modus vil holde fuktigheten stabil på rundt 55%, slå av avfukteren når fuktigheten faller noen prosent under dette, og starte den igjen når den stiger.

Teknologi

Avfukteren fra Haus & luft er tungt utrustet med luftrensende teknologi. Først og fremst, har den en UVC lampe som dreper virus og bakterier. Dette er utrolig kjekt å ha, da virus og bakterier ofte florerer i fuktige innemiljøer – dette tillater ikke V20.
Enhetens aktive kullfilter, som kommer med seperat, kan installeres dersom man ønsker det. Vi anbefaler alle å installere dette, da dette filteret vil fjerne vonde lukter som ledsages av høy fuktighet (mugglukt, kjellerlukt, og lignende). Det aktive kullfilteret vil også fjerne gasser og andre kjemiske forurensninger, dersom du skulle ha det hjemme.

Funksjoner

V20 fra Haus & Luft har alle funksjoner du kan ønske deg. Timer funksjonen lar deg skru av avfukteren etter en viss tid, som kan spare deg for verdifulle kilowatt timer. Den unike viftefunksjonen tilbyr lett avkjøling på varme sommerdager, som vi regner med at ingen takker nei til.
Avfukteren fra Haus & Luft har også en automatisk svingfunksjon, som sørger at luften blir jevnt fordelt i rommet. Denne ga svært god effekt. Dersom du ønsker å innstille vinkelen på luftstrømklaffene manuelt, tillater V20 faktisk det også – en sjelden ekspertfunksjon. Det beste av alt? Du kan overvåke luftfuktigheten i sanntid, endre på innstillinger og kontrollere alle funksjoner via TUYA Smart appen på telefonen din. Ut av alle appene vi testet, var dette den beste.
Naturligvis, som alle andre modellene i vår luftavfukter test, har også V20 en «auto stopp» funksjon. Denne vil stanse avfuktingsprosessen så fort tanken er full og varsle deg om dette på displayet.

Design

Designet til V20 er pent, kompakt og portabelt. Bærehåndtaket gjør den enkel å frakte over dørlister og inn i bilen, mens hjulene åpner for lett og smertefri transisjonering mellom rom. Når det kommer til vekt, veier den litt mye, men er fortsatt en av de letteste i sin klasse med tanke på ytelse.

2. Duux Bora Smart Avfukter

En god, men litt for dyr luftavfukter som egner seg godt til soverom.

Fordeler

TING Å TENKE PÅ

Kapasitet

Duux Bora har en kraftig avfuktingskapasitet på 20L per døgn. Dette er bra, men også noe man forventer når man betaler opp mot fem tusen kroner for en avfukter. Vannbeholderen på fire liter gir rikelig med fleksibilitet i forhold til tømmingsfrekvens, og avfukteren har også mulighet for å sette opp konstant drenering – kjempepraktisk.
Den maksimale romstørrelsen Duux Bora kan håndtere er 40 m². Med mindre du skal avfukte et gedigent rom, vil denne med andre ord gjøre jobben. Som de fleste andre avfukterne i vår luftavfukter test, er Duux Bora også utstyrt med et hygrometer. Denne har ikke AUTO modus, men lar deg fortsatt innstille ønsket fuktighetsnivå manuelt.

Teknologi

Duux bora får ikke full pott på teknologifronten, slik som V20 fra Haus & Luft, men er fortsatt med i leken med sitt aktive kullfilter. Det aktive kullfilteret til Duux Bora fjerner alle ubehagelige lukter som ofte ledsages av høye fuktighetsnivåer. Kullfilteret vil også fjerne potensielt skadelige gasser, hvilket er et stort pluss dersom man skulle ha det i hjemmet.
Installasjonen av kullfilteret på Duux Bora var enda enklere enn på Haus & Luft sin V20. Dette er ikke et kjempestort pluss, med tanke på at filterbytte kun er et halvårlig affære, men likevel verdig en liten stjerne i boka.

Funksjoner

Avfukteren fra nederlanske Duux har et respektabelt utvalg av gode funksjoner. Timerfunksjonen, en standard på markedet, lar deg skru av avfukteren etter det det har gått en viss tid. Denne er vi alle kjent med. Nattmodus derimot, som skrur av alle lys på enheten, er en mer sjelden funksjon å se på en avfukter. Dersom du tenker å bruke avfukteren på soverommet og liker det helt mørkt, er dette en veldig hendig funksjon.
App tilkobling på Duux Bora skjer gjennom Duux sin egen app. Denne appen var dessverre like brukervennlig som Haus & Luft sin TUYA Smart app, men den ga likevel god kontroll over alle avfukterens funksjoner. Duux Bora har også «Auto stopp», en funksjon som stopper avfuktingsprosessen så fort vanntanken er full.

Design

Duux Bora er en veldig pen avfukter – det skal vi ikke legge skjul på. Den er også relativt kompakt, i tillegg til å være utstyrt med bærehåndtak og fire hjul med låsemekanisme. Ønsker du en avfukter som er lett å transportere rundt, vil Boraen med andre ord ikke skuffe deg.

Duux har også tatt spesielt hensyn til de som benytter den innebygde vanntanken under avfukting, fremfor konstant drenering. Nederst til høyre på avfukteren kan man nemlig se vanntank nivået via gjennomsiktig glass. Et smart, men sjeldent designtrekk å komme over. 

3. APT 20L luftavfukter

En utmerket luftavfukter som trekker lite strøm, men mangler luftrensende teknologi.

Fordeler

TING Å TENKE PÅ

Kapasitet

APTs luftavfukter har en høy avfuktingskapasitet på 20L i døgnet, som er svært bra. Vanntanken på 3,8 liter er romslig og må ikke tømmes ofte, med mindre det er snakk om store fuktproblemer. Dersom du er en av de som synes det er tidskrevende å tømme den interne vanntanken, kan du benytte deg av konstant drenering.
Bruksområdet til APTs luftavfukter er på 40 m². Dette vil holde for de fleste bad, garasjer, kjellere og vaskerom. Det innebygde hygrometeret sørger for kontrollert avfukting ved å overvåke og justere fuktighetsnivåene etter din valgte innstilling.

Teknologi

APTs luftavfukter, selv med en prislapp på 3999,–, har hverken UVC lampe eller aktivt kullfilter. Dette er synd og noe som burde vært standard for en luftavfukter i denne prisklassen. Se vår testvinner dersom du sliter med vond lukt i rommet du ønsker å senke luftfuktigheten i eller ønsker å redusere bistanden av virus og bakterier.

Funksjoner

APTs luftavfukter har de nødvendige funksjonene, men lite ekstra å stille opp med. Timer funksjonen lar deg enkelt skru av avfukteren etter en viss tid, mens svingfunksjonen fordeler luftstrømmen jevnt om i rommet. Vi fant at svingfunksjonen på denne luftavfukteren var spesielt effektiv. Som alle andre modellene i vår luftavfukter test, vil denne også stanse avfuktingsprosessen så fort vanntanken er full.
Den store ulempen med denne avfukteren er at den ikke kommer med hverken fjernkontroll eller app tilkobling. Dette betyr at du må bruke timerfunksjonen iherdig, og alltid reise deg opp og rusle bort til avfukteren for hver minste ting. Her tar brukervennligheten dessverre en god støyt.

Design

APTs luftavfukter er kompakt, moderne og estetisk tiltalende. Den er utstyrt med fire hjul, som gjør det enkelt å flytte den fra rom til rom. Ved transport over dørstokker eller til andre etasjer, ville et bærehåndtak som på V20 fra Haus & Luft vært praktisk.

4. Luftavfukter Clas Ohlson 20L​

En billig og bra løsning til den på et budsjett.

Fordeler

TING Å TENKE PÅ

Clas Ohlson luftavfukter 20L thumbnail

Kapasitet

Avfuktingsapasiteten til den lommebokvennlige avfukteren til Clas Ohlson er på imponerende 20L. Dette vil dekke de aller fleste avfuktingsbehov og er mer enn man kan forlange av en avfukter i denne prisklassen.
Den innebygde vanntanken har en størrelse på tre liter; Ikke til å få bakoversveis av, men en fortsatt romslig tank. Denne avfukteren støtter også konstant drenering med dreneringsslange, som du får med på kjøpet.
Når det kommer til effektiv romstørrelse, briljerer avfukteren til Clas Ohlson med hele 52 m² å vise til. Med mindre du skal avfukte et spesielt stort område, vil 52 m² være mer enn nok. Det innebygde hygrometeret måler luftfuktigheten i sanntid og gir deg muligheten til å manuelt innstille ønsket fuktighetsnivå.
Under vår testing klarte avfukteren til Clas Ohlson å senke luftfuktigheten med hele 10%, fra 65% RF til 55% RF, på kun seks timer. Så fort den traff 55% RF, vår forhåndsinnstilling, stanset den med en gang – helt supert.

Teknologi

Til tross for at avfukteren til Clas Ohlson gir mye avfuktingskraft for pengene, har den virkelig lite teknologi å stille opp med. Fraværet av en UVC lampe fører til at bistanden av virus og bakterier ikke blir tilfredsstillende kontrollert, mens fraværet av et aktivt kullfilter fører til at potensielle vonde lukter kan sitte igjen over lengre tid.

Funksjoner

I sin enkle prakt, tilbyr Clas Ohlson-avfukteren to funksjoner. Den første funksjonen, «Auto stopp», vil stanse avfuktingsprosessen og varsle deg så fort vanntanken blir full. Dette er standard på alle avfuktere, da det er en veldig nødvendig funksjon for trygg drift.
Den andre funksjonen, «Timer»,  lar deg skru av avfukteren etter en viss tid, som gir deg litt ekstra fleksibilitet og kontroll. For en avfukter i denne prisklassen er to funksjoner helt akseptabelt. Dersom du ønsker flere funksjoner, må du rett og slett opp i pris.

Design

Avfukteren til Clas Ohlson tilbyr et enkelt og nøytralt utseende i en relativt kompakt formfaktor. De fire hjulene enheten står på er solide og lar deg flytte enheten mellom rom uten problemer. Dersom du skal frakte enheten over dørstokker eller enda lengre, kan vekten på 14 kg uten et bærehåndtak by på litt utfordringer for enkelte. Er du over gjennomsnittlig sterk, kan du naturligvis se bort ifra dette.

5. Woods luftavfukter SW38FW

En kraftstasjon til sitt eget nisjemarked.

Fordeler

TING Å TENKE PÅ

Woods luftavfukter SW38FW

Kapasitet

Woods SW38FW har 21,1 liter i avfuktingskapasitet per døgn. Dette er litt bedre enn de andre modellene i vår luftavfukter test, men ikke så mye bedre at det utgjør en reell forskjell.
Vanntanken derimot, er på enorme 11,4 liter. Denne trengte vi ikke å tømme mer enn én gang i løpet av 24 timer på et 40 m² rom med konstante 65% RF. Bruksområdet Woods SW38FW evner å betjene er så stor som 140 m². Vi kan ikke forstå at dette er nødvendig, men dersom du bor i et slott med fuktproblemer, har Woods en løsning til deg. Høres bra ut ikke sant? Så hvorfor ligger avfukteren fra Woods på fjerde plass i vår luftavfukter test?
Vel, den store svakheten til Woods SW38FW er at den ikke har et innebygd hygrometer. Oddsen er med andre ord god for at du vil fjerne for mye fuktighet og ende opp med for tørr luft. For å ikke gjøre vondt verre, anbefaler vi deg at du går til innkjøp av et eksternt hygrometer dersom du bestemmer deg for å gå for denne.

Teknologi

Woods SW38FW, selv med en prislapp på 5995,–, har hverken UVC lampe eller aktivt kullfilter. Dette er synd og noe som burde vært standard for en luftavfukter i denne prisklassen. Det Woods SW38FW har derimot, er et såkalt SMF filter. Dette er ingen internasjonal filtreringsstandard, men Woods sin egen kreasjon som tilsynelatende skal eliminere pollen, støv, mugg og andre små partikler. Funker det?
Vel, under vår testing fant vi at det var effektivt, men langt ifra like effektivt som en luftrenser med HEPA filter. Les vår luftrenser test dersom du ønsker å finne den beste enheten til å fjerne pollen, støv, mugg og andre små partikler.

Funksjoner

Når det kommer til funksjoner, har Woods SW38FW virkelig lite å stille opp med. Det er snakk om én funksjon og det er auto stopp – funksjonen som stanser avfuktingsprosessen dersom vannbeholderen er full. That’s it. Ingen app tilkobling, ingen nattmodus, ingen timer funksjonalitet, ingen viftefunksjon og ingen svingfunksjon for jevnere luftstrøm. Dersom du er en person som liker funksjoner og valgmuligheter, er ikke dette luftavfukteren for deg. For en minimalist derimot, er Woods SW38FW midt i blinken. Lite funksjoner, lite hodebry! Den gjør jo jobben sin, i bunn og grunn.

Design

Det første som slo oss når vi åpnet Woods SW38FW for testing var én ting – denne er rekordtung. Vekten på den stålkonstruerte avfukteren fra Woods utgjør faktisk et reellt problem dersom du ønsker å frakte den over dørstokker eller skal ha den inn i bilen.
På en annen side, er Woods SW38FW sine forløsende egenskaper at den er relativt kompakt i forhold til den høye ytelsen, og at den er utstyrt med fire solide hjul. Frakting mellom rom uten dørstokker i bildet, bør gå fint. En fordel med stålkonstruksjonen til Woods SW38FW er at enheten kjennes veldig robust og solid ut. Denne går ikke i stykker med det første.

6. Stadler Form Albert liten luftavfukter

En middelmådig luftavfukter til en alt for stiv pris.

Fordeler

TING Å TENKE PÅ

Stadler Form Albert liten luftavfukter thumnail

Kapasitet

Stadler form sin Albert luftavfukter har en beskjeden avfuktingskapasitet på 10L per døgn. Dette er tilsynelatende lavt for en avfukter som koster over fire tusen kroner og den aller laveste i vår luftavfukter test.
Den innebygde vanntanken har en størrelse på 2L, som betyr at du mest sannsynlig må tømme den flere ganger om dagen. Heldigvis, støtter avfukteren konstant drenering, som var relativt lett å sette opp med den medfølgende dreneringsslangen. Her bestemmer du selv hvor stor vanbeholder du ønsker å benytte deg av, eller om du vil føre slangen rett ned et sluk.
Over til bruksområde, dekker avfukteren fra Stadler Form respektable 40 m², som vil holde for de aller fleste. Avfukterens innebygde hygrometer åpner for manuell innstilling av fuktinghetsnivå i intervaller. Dette gir en trygg og kontrollert avfuktingsprosess.

Teknologi

Når man betaler over fire tusen kroner for en avfukter, er det lov å forvente det lille ekstra – her holder ikke avfukteren fra Stadler Form vann. Faktisk, mangler denne både UVC lampe og aktivt kullfilter. Dersom du eller noen i din husholdning er sensitiv ovenfor lukter eller har en tendens til å ofte være forkjølet, anbefaler vi deg å gå til innkjøp av en avfukter med UVC lampe og aktivt kullfilter.

Funksjoner

På funksjonssiden av ting, stiller avfukteren fra Stadler form relativt sterkt. Først og fremst, er den utstyrt med svingmodus for jevn luftfordeling. Denne funksjonen er viktig for å forsikre om et mer jevnt fuktighetsnivå i hele rommet og fungerte svært bra på avfukteren fra Stadler Form.
Timer funksjonen er den neste i rekka, som alle er kjent med. Denne lar deg skru av enheten etter en viss tid har gått, og kan således spare deg for både strøm og hodebry. Dersom du ønsker å avfukte et soverom, har avfukteren fra Stadler form også nattmodus. Denne funksjonen vil skru av alle enhetens lys for en bedre natts søvn. ner for manuell innstilling av fuktinghetsnivå i intervaller. Dette gir en trygg og kontrollert avfuktingsprosess.

Design

Avfukteren fra Stadler form har en matt hvit kropp med svarte glossy detaljer. Dette er en veldig tiltrekkende og moderne avfukter, rent utseendemessig. Denne avfutkeren er også svært portabel, med fire manøvreringsdyktige hjul og en vekt på kun 10,5 kg. Å flytte denne fra rom til rom, eller enda lengre, vil ikke være et problem.

Avfuktere og strømforbruk

Å bruke en avfukter kan virke som en kostbar affære, men det er faktisk mye mer økonomisk enn mange tror. Med kunnskap om at den gjennomsnittlige strømprisen i Norge ligger på omtrent 1 kr per kilowattime, kan vi lage en enkel tabell:
Vanlig bruk Bruk døgnet rundt
150W luftavfukter 18 kr i mnd 108 kr i mnd
300W luftavfukter 36 kr i mnd 216 kr i mnd
400W luftavfukter 48 kr i mnd 288 kr i mnd
Vanlig bruk av luftavfukter innebærer fire timer i døgnet og vil koste lite uavhengig av watt-styrke. Ved bruk døgnet rundt vil kostnadene øke, spesielt når du går opp i watt-styrke. Likevel, er det en liten pris å betale for å ivareta god helse og beskytte mot skade på eiendommen din.

Oversikt over spesifikasjoner og målinger

Dra tabellen til høyre for å se mer.

Haus & Luft V20 luftavfukter

APT 20L Luftavfukter

Woods luftavfukter SW38FW

Duux Bora Smart Avfukter

Clas Ohlson luftavfukter 20L

Stadler Form Albert liten luftavfukter
Pris 3899,– 3999,– 5995,– 4699,– 2499,– 4319,–
Avfukting 20L 20L 21L 20L 20L 10L
Vanntank 4L 3,8L 11,4L 4L 3L 2L
Bruksområde
60 m² 40 m² 140 m² 40 m² 52 m² 40 m²
Vekt
13,4 kg 15 kg 21,54 kg 14,5 kg 14,2 kg 10,5 kg
Lydnivå 40 dB 48 dB 54 dB 42 dB 46 dB 43 dB
Strømforbruk 270 W 295 W 430 W 400 W 440 W 200 W
Dimensjoner 59 x 38 x 21 cm 64 x 31 x 41 cm 53 x 50 x 35 cm 51 x 33 x 25 cm 51 x 35 x 25 cm 55 x 30 x 22 cm
App tilkobling
UV lys
Kullfilter
Publisert 16.06.23