Forside bilde til Knivsliper test: Chef's Choice Chef´s Choice Knivsliper
BEST I TEST: Chef's Choice stakk av med seieren i årets knivsliper test med denne tretrinnsmodellen.

Stor knivsliper test:– Verdt å investere litt

Dyrest er ikke alltid best, men noen ganger får man faktisk akkurat det man betaler for.

Oppdatert 19. Januar
Vi har testet de mest populære knivsliperne på markedet og vurdert de etter sliperesultater, brukervennlighet, kvalitet og valuta for pengene.
For å teste hvor skarpe knivene våre ble etter sliping med de ulike modellene, brukte vi en profesjonell skarphetstester fra Edge-On-up (PT50B). Denne viste oss hvor mange gram med motstand som måtte til med de ulike knivene for å skjære gjennom et tynt testmedium.

De beste knivsliperne i 2024

1

Best i test
Chef’s Choice 120
Gå til anmeldelse

2

3

Beste budsjett
Anysharp Pro
Gå til anmeldelse

5

Beste brynestav
Satake Diamantbryne
Gå til anmeldelse

6

Beste slipestein
Mareld Professional
Gå til anmeldelse

1

Beste knivsliper

Chef's Choice EdgeSelect 120

Fordeler

Ulemper

Den elektriske knivsliperen fra Chef’s Choice gjør knivsliping til en lek, og gir deg sylskarpe kniver på minutter. I tillegg til å være vår favoritt, har den også blitt kåret til «best i test» av flere andre kjente publikasjoner, som New York Times og CNN.
Med denne knivsliperen kan du slipe både asiatiske kniver, europeiske kniver og brødkniver til perfeksjon. Knivsporene til maskinen vil holde kniven i perfekt vinkel under sliping, som gjør den utrolig enkel å bruke. Selv en som aldri har brukt en knivsliper før, vil få perfekte resultater uten problemer med denne elektriske knivsliperen (akkurat som vi fikk).
Etter sliping av vår sløve kokkekniv med knivsliperen fra Chef’s Choice, klarte vi å skjære gjennom test-strengen på skarpetstesteren vår med kun 179 gram med trykk. Med andre ord, ble kniven vår like skarp som et barberblad, som gjorde det mulig for oss å skjære løvtynne, nesten gjennomsiktige skiver av moden tomat.

2

Beste manuell

Vulkanus VG2 knivsliper

Fordeler

Ulemper

Vulkanus VG2 er en eksepsjonell knivsliper som tilpasser seg automatisk til knivens vinkel på mellom 11 og 21 grader. Dette gjør den både utrolig enkel å bruke, og i stand til å slipe både asiatiske og europeiske kniver. Med riktig teknikk, kan du faktisk også slipe brødkniver.
Etter sliping av en europeisk kokkekniv med Vulkanus VG2, klarte vi å skjære gjennom testmediet på skarphetstesteren med kun 239 gram med trykk; Dette er sylskarpt, og virkelig imponerende med tanke på Vulkanus VG2’s rimelige pris.
For å slipe kniven din med Vulkanus VG2, må du først dra kniven mot deg med knivspissen pekende nedover. Tre til fire ganger bør holde, med mindre kniven er veldig sløv. For å fjerne kantene på din nå skarpe kniv, må du dra kniven mot deg igjen, men denne gangen med knivspissen pekende oppover. Etter disse to stegene vil kniven din allerede være veldig skarp. Hvis du ønsker en ekstra sylskarp kniv, kan du spre de svarte brakettene til siden, legge kniven horisontalt og dra den frem og tilbake noen ganger, uten å legge trykk på kniven.
For å slipe brødkniver og andre taggete kniver, må du holde kniven horisontalt og dra kniven mot deg med knivspissen litt mot venstre.

3

Beste budsjett

Anysharp Pro knivsliper

Fordeler

Ulemper

Anysharp Pro er en av verdens mest brukte knivslipere, kjent for å være en god knivsliper til en billig penge. Slipebladene på Anysharp Pro har en vinkel på 20 grader, som gjør den best egnet for sliping av europeiske kniver. Med det sagt, er det også mulig å slipe asiatiske kniver og brødkniver med Anysharp Pro.
Vår nyslipte kokkekniv med Anysharp Pro klarte å skjære gjennom testmediet til skarphetstesteren vår med 410 gram med trykk. For en knivsliper til under 300 kroner, er dette forbausende bra.
En stor fordel med AnySharp Pro er at den kan festes til kjøkkenbenken med sin integrerte sugekopp. Dette gir deg muligheten til å slipe kniven din med én hånd, som eliminerer risikoen for å kutte seg ved sliping. På glass, marmor og lignende overflater vil sugekoppen feste seg uten problemer. På røffere overflater, som tre, vil den derimot ha litt problemer.
Sliping av kniver med Anysharp Pro er utrolig enkelt. Etter du har festet sugekoppen på en polert og glatt overflate, er det bare å dra kniven mot deg gjennom slipebladene 10-20 ganger.

4

Beste premium

Tormek T1 knivsliper

Fordeler

Ulemper

Tormek T1 er den første profesjonelle knivsliperen for hjemmekokker fra Tormek – et svensk selskap som har laget knivslipere i nesten 50 år. Hvis du er ute etter den aller beste knivsliperen og har et høyere budsjett, vil dette være et helt fantastisk alternativ.
Takket være det praktiske knivsporet med justerbar slipevinkel mellom 8 og 22 grader, kan du slipe alle slags kjøkkenkniver med Tormek T1 (utenom brødkniver). Siden knivsporet til maskinen alltid forsikrer om at knivene blir slipt i riktig vinkel mot diamantsteinen, vil det også være virtuelt umulig for brukeren å gjøre feil under sliping. Dette gjør knivsliperen utrolig brukervennlig, som er et stort pluss.
En annen ting vi elsker med Tormek T1, er at den har en magnet som samler opp alle de små metallbitene som fjernes fra knivbladet under slipingen. Dette er utrolig praktisk da det vil hjelpe deg holde kjøkkenbenken din ren og pen.
Når vi skulle slipe kokkekniven vår med Tormek T1, skrudde vi fast knivsporet i en vinkel på 15 grader, og førte kniven frem og tilbake i sporet rundt ti ganger. Etter dette ble kniven vår skremmende skarp, men hadde noen røffe kanter som måtte utbedres. Ved å bruke maskinens pussehjul, polerte vi bort disse kantene på kort tid og endte opp med et resultat som kun kan beskrives med ett ord – perfekt.
Vår nyslipte kokkekniv klarte å skjære gjennom test-mediet til skarphetstesteren vår med kun 137 gram med trykk. Dette er helt vanvittig skarpt, og det beste resultatet vi fikk i løpet av hele vår knivsliper test.

5

bESTE BRYNESTAV

Satake diamantbryne

Fordeler

Ulemper

Brynestaven fra Satake krever litt mer teknikk enn de andre knivsliperne i testen, men er fortsatt et utrolig godt kjøp for under 600 kroner. I tillegg til å være et fantastisk slipeverktøy, vil denne brynestaven også pynte opp ethvert kjøkken med sitt elegante håndtak av tre, prydet med japanske skrifter.
Vi slipte vår kokkekniv med brynestaven fra Satake ved å holde brynen vendt ned mot kjøkkenbenken og dra kniven mot oss (inntill brynen) i en vinkel på omtrent 15 grader. Helt i starten, synes vi at det var litt vanskelig å finne riktig vinkel. Dette førte til at vi ikke klarte å gjøre kniven særlig skarp. Etter noen runder med sliping, begynte vi derimot å få teken på teknikken, som gjorde kniven betraktelig mye skarpere.
Vi klarte å skjære gjennom testmediet til skarphetstesteren vår med 356 gram med trykk etter sliping med diamantbrynen fra Satake. Selv om dette er bra og vi ble fornøyde med resultatene, tror vi at vi kunne fått kniven til å bli enda skarpere med litt bedre teknikk.

6

Beste slipesteiner

Mareld slipesteiner Professional Kit

Fordeler

Ulemper

Professional Kit fra Mareld inkluderer alt du trenger for å slipe alle dine kniver til perfeksjon. For det første, får du med to dobbeltsidige slipesteiner.
Den første slipesteinen har 300 korn på den ene siden, og 1500 korn på den andre. Med den groveste siden, kan du slipe en helt ny kant på kniven din. Med den middels grove siden, kan du vedlikeholde denne kanten.
Den andre slipesteinen har 4000 korn på den ene siden og 8000 korn på den andre. Denne slipesteinen kan brukes til å finslipe kniven din, og avslutningsvis polere den til å bli så skarp og jevn som overhodet mulig.
Du får også med en slipesteinholder, som vi hjelpe deg holde slipesteinene på plass under sliping. For de som ikke har brukt slipesteiner før og synes det kan være vanskelig å slipe i riktig vinkel, får du også med et slipefeste. Dette slipefestet kan festes på baksiden av kniven din, som vil gjøre det umulig for deg å slipe kniven i feil vinkel.
Til slutt, får du også med en korreksjonsstein. Denne steinen kan brukes for å pusse bort ujevnheter som kan dannes på slipesteinenes overflate over tid.
Uten noen tidligere erfaring med slipesteiner, klarte vi å slipe kokkekniven vår til å sylskarp med Professional Kit fra Mereld. Under skarpshetstesten vår, klarte vi å skjære gjennom testmediet med kun 211 gram med trykk – Wow!
Sammenlignet med de andre knivsliperne i testen, tok knivslipingen betraktelig mye lengre tid ved bruk av slipesteinene fra Mareld. Med det sagt, var det noe veldig tilfredsstillende og terapeutisk med å slipe kniven vår for hånd med disse slipesteinene.

Hvilke faktorer er viktig å vurdere ved kjøp av knivsliper?

Type knivsliper

Det finnes både elektriske og manuelle knivslipere, i tilegg til brynestaver og slipesteiner. Mens elektriske knivslipere ofte vil gi skarpere kniver og koste mer, vil manuelle knivslipere koste mindre, men ofte også være mindre effektive. Brynestaver er et flott alternativ for mer erfarne hjemmekokker, da den krever litt teknikk. Slipesteiner kan gi fantastiske resultater, på lik linje som elektriske knivslipere, men krever ofte litt mer tålmodighet.

Kompatibilitet med kniver

Husk å kjøp en knivsliper som er kompatibel med alle knivene du ønsker å slipe. For eksempel, er det kun noen knivslipere som kan slipe kniver med tagger, som brødkniver.

Brukervennlighet

En knivsliper som er enkel å bruke vil gi bedre resultater uten øvelse og virke mer morsom å bruke. Vurder en elektrisk variant, som testvinneren vår fra Chef’s Choice, hvis brukervennlighet er en høy prioritet for deg.

Pris

Når du vurderer prisen på en knivsliper, er det viktig å finne en balanse mellom kvalitet og kostnad. I vår erfaring, selv om de biligere knivsliperne kan virke fristende, vil du ende opp med mye skarpere kniver med de litt dyrere modellene.

Sikkerhetsegenskaper

Sjekk om det finnes sikkerhetsfunksjoner som beskytter fingrene dine under slipingen. De tryggeste knivsliperne er de som lar deg slipe kniven med én hånd.

Materiale på slipesteinen

Materialet i slipesteinen er avgjørende for hvor effektiv og skånsom slipingen blir. De vanligste materialene er diamant, keramikk og forskjellige typer naturlige stener. Diamant er svært slitesterkt og effektivt for rask sliping, mens keramikk gir en finere, mer kontrollert sliping. Naturlige stener krever mer vedlikehold, men mange verdsetter dem for den skånsomme og presise slipingen de tilbyr. Hvis du skal slipe keramiske kniver, vil diamantstein være det eneste materialet som er hardt nok til å forme keramikkens harde overflate.

Flere knivslipere vi har testet

IKEA knivsliper: ASPEKT (Kjøp for 89 kr hos IKEA)

IKEA’s knivsliper koster under hundrelappen og kan være et godt alternativ for de med et veldig lavt budsjett. Slipesteinen på denne knivsliperen er laget av feltspatporselen, som vil være hardt nok for sliping av stålkniver, men ikke hardt nok for sliping av keramiske kniver. Knivsliperen er både enkel å bruke og rengjøre, som vi satte stor pris på. Vinkelen til denne knivsliperen er ikke oppført av IKEA.

Biltema knivsliper test: (Kjøp for 79 kr hos Biltema)

Knivsliperen fra biltema har tre spor, som du kan bruke til å både grovslipe og finslipe knivene dine. Slipeskivene til denne knivsliperen er laget av karbonstål, som gjør den godt egnet for bruk på stålkniver, men ikke på keramiske kniver. Vi synes at denne knivsliperen var god å bruke og var fornøyde med resultatene den ga med tanke på sin lave prislapp. Hvis du er på et stramt budsjett og ikke trenger barberblad-skarpe kniver, kan dette være et godt alternativ. Hvis du er villig til å gå opp en tohundrelapp i budsjett, vil du få bedre ytelse med Anysharp Pro.

Øyo knivsliper accusharp test (Kjøp for 349 kr hos Øyo)

Øyo’s knivsliper er en enkel modell med håndtak, som gir gode resultater ved sliping av stålkniver. Siden materialet til denne knivsliperen ikke er av diamantstein, egner den seg derimot ikke til å slipe keramiske kniver. Vi synes denne knivsliperen var grei å bruke, men likte ikke at vi måtte holde i knivsliperen under sliping. Hvis du ser etter en knivsliper for rundt denne prisen, hadde vi heller anbefalt Anysharp Pro.

Work sharp knivsliper: PAJ Precision Elite (Kjøp for 2249 kr hos Work Sharp)

Knivsliperen fra Work Sharp er et vinkeljusterbart knivslipesystem som kan brukes til å slipe både jaktkniver og alle slags kjøkkenkniver. Med Precision Pro, får du med fem diamantsteiner av ulik kornstørrelse, i tillegg til et stativ som lar deg feste kniven din i en valgfri vinkel, mellom 15 og 30 grader. Selv om sliping med Work Sharp sin knivsliper tok litt tid, gjorde den kokkekniven vår skremmende skarp til slutt. I skarphetstesten vår, klarte kokkekniven som var slipt med denne knivsliperen å skjære gjennom test-strengen med kun 156 gram med trykk – testens nest skarpeste. Hvis du ikke har noe i mot å bruke litt tid på å slipe dine kniver, er dette absolutt en knivsliper vi kan anbefale med god samvittighet.
Denne effektive knivsliperen ble kåret til best i test av Food & Wine, og har tre forskjellige moduser. Den første modusen er «Shape», som vil gjenopprette kanten på kniven din hvis den har blitt ødelagt. Den andre modusen, «Sharpen», vil gjøre kniven din betraktelig mye skarpere. Etter noen strøk med kniven gjennom maskinen, vil modus tre, «Refine» automatisk bli aktivert. Denne modusen vil polere kniven din og fjerne kantene som ble dannet under slipeprosessen. I skarphetstesten vår, klarte den nyklipte kniven med Wüsthof EasyEdge å skjære gjennom test-strengen med 225 gram med trykk – eksepsjonelt bra.

Clas Ohlson knivsliper (Kjøp for 99 kr hos Clas Ohlson)

Knivsliperen fra Clas Ohlson er en knivsliper som vi kan anbefale for de som ønsker å gjøre stålknivene sine litt skarpere, uten å bruke særlig mye penger. Når det kommer til ytelse, kan den sammenlignes med IKEA’s knivsliper og knivsliperen fra Biltema – den gjør ikke knivene spesielt skarpe, men de vil absolutt bli skarpere.
Fiskars’ knivsliper er en enkel knivsliper som funker relativt bra for skjerping av stålkniver. En fordel med denne knivsliperen er at den kan vaskes i oppvaskmaskin for enkel rengjøring. En ulempe med denne knivsliperen, er at den har en ganske vid slipevinkel, på omtrent 30 grader. Dette kan gjøre det vanskeligere å slipe kniven din til å bli ordentlig skarp, spesielt hvis du skal slipe en kniv med en vinkel på 15 grader (vanlig moderne kokkekniv).

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte bør man slipe kniver?

En kjøkkenknniv bør slipes 1-2 ganger i måneden. Hvis du vil ha en sylskarp kniv, kan du slipe den én gang i uken. Kniven som brukes oftere, anbefales også å slipes oftere.

Hvilken knivsliper er best?

Den beste knivsliperen er Chefs Choice EdgeSelect 120 fordi den gjør knivene skarpere enn fra fabrikk, har støttevegger som gjør det umulig å slipe kniven feil og er helt elektrisk.

Kan keramiske kniver slipes?

Ja, keramiske kniver kan slipes, men de krever en diamantsliper, da de er hardere enn stålkniver. Siden keramiske kniver er hardere enn stålkniver, kan de bli skarpere enn stålkniver.

Hvorfor er det så viktig å slipe kniver?

Å slipe kniver er viktig for å holde knivene skarpe. Skarpe kniver vil være tryggere å bruke, da det reduserer sjansene for at de glipper under bruk.Skarpe kniver er også enklere å bruke, da de lar deg kutte matvarene med større presisjon.

Hva gjør kniver sløve?

Kniver blir sløve og mister skjærekanten sin skarphet gjennom kontinuerlig friksjon mot matvarer, skjærebrett og andre overflater. Denne friksjonen sliper ned og avrunder metallet på kanten. I tillegg kan små sprekker og bøying av metallet ved kanten oppstå, noe som ytterligere reduserer skarpheten.
Publisert 19.01.24