Forsidebilde til IR termometer test / infrarødt termometer test
ILLUSTRASJON: Anne Hansen, Testguru

IR termometer test:– Flere vinnere

Vi har tatt hundrevis av målinger for å gjøre det enklere for deg å ta en informert beslutning.

Oppdatert 7. Februar
Leter du etter et nøyaktig og brukervennlig infrarødt termometer? Da har du kommet til rett sted. I vår IR termometer test har vi satt flere populære modeller på prøve, og vurdert de etter deres temperaturområde, nøyaktighet, responstid og måleavstand. Nyttige innstillinger har også blitt tatt i betraktning. La oss avsløre vinnerne av vår infrarøde termometer test for året 2024. Hvis du er ute etter spesifikasjonene til de ulike modellene, kan disse finnes under hver individuelle produktanmeldelse.

De beste infrarøde termometerne i 2024

1

Bilde av Fluke 62 Max + infrarødt termometer

2

Bilde at UT301C+ infrarødt termometer fra Uni-T

3

Bilde av ooni's infrarøde termometer
Beste design
Ooni IR termometer
Gå til anmeldelse

4

Bilde at UT300A infrarødt termometer fra Uni-T
Beste budsjett
Uni-T UT300A+
Gå til anmeldelse
Bilde av Fluke 62 Max + infrarødt termometer

1

Infrarødt termometer best i test

Fluke 62 Max+ IR termometer

Fluke 62 Max + er det mest avanserte og nøyaktige infrarøde termometeret vi noen sinne har testet. Verken du skal ta temperaturen på matvarer, metaller eller en forkjølet venn, vil dette termometeret gi deg perfekt resultater, hver gang.
I motsetning til de fleste andre infrarøde termometerne på markedet, markerer Fluke 62 Max + hele området som måles ved hjelp av to laserpunkter i stedet for ett. Dette gjorde det utrolig enkelt for oss å ta nøyaktige temperaturmålinger, som er den beste egenskapen et infrarødt termometer kan ha.
Emissiviteten til Fluke 62 Max + er satt til 0.95 som standard (perfekt for matvarer), men kan finjusteres mellom 0.1 og 1.0 i intervaller på 0.01. Denne fleksibiliteten gjør det mulig å ta utrolig nøyaktige temperaturmålinger av alle slags objekter, som vi kan bekrefte etter å ha testet den grundig over lang tid.
Den målte temperaturen vises i store tall på den baklyste skjermen til Fluke 62 Max + når man trykker inn avtrekkeren. I høyre hjørne på skjermen kan du se den gjennomsnittlige temperaturen fra siste måling. Ved å trykke på SELECT-knappen, kan du også få opp laveste temperatur fra forrige måling, høyeste temperatur fra forrige måling og differansen mellom den høyeste og laveste temperaturen fra forrige måling.
Alarmfunksjonen lar deg etablere øvre og nedre temperaturgrenser og få opp en varsling på skjermen når målt temperatur ikke er innenfor disse. Andre nyttige innstillinger, er muligheten til å bytte mellom temperaturenhetene celcius og fahrenheit, i tillegg til å skru av og på både laseren og baklyset til skjermen.
Fluke 62 Max + tåler både vann og fall på opptil tre meter, som gjør den vanskelig å ødelegge. Dette termometeret er med andre ord skapt for å vare deg i mange år. Termometeret er også svært komfortabelt å bruke selv over lengre perioder, som vi satte stor pris på. Takket være den inkluderte karabinkroken, er det enkelt å klipse dette termometeret på verktøybeltet eller ellers henge det opp for enkel oppbevaring.
Bilde at UT301C+ infrarødt termometer fra Uni-T

2

Beste verdi

Uni-T UT301C+ IR-termometer

Dette infrarøde termometeret fra Uni-T tilbyr nesten like høy ytelse som Fluke 62 Max +, men selges til en brøkdel av prisen. Hvis du er ute etter et avansert, men fortsatt rimelig infrarødt termometer, vil dette være et utmerket alternativ.
Ut av alle termometerne vi har testet, synes vi at det var enklest å gjennomføre nøyaktige målinger med akkurat denne modellen. Dette skyldes at dette termometeret visuelt illustrerer hele måleområdet sitt med en laser-ring. De andre modellene i testen, med unntak av Fluke 62 Max +, viser imidlertid kun ett lite laserpunkt, som bare gir deg et røft anslag av måleområdet til termometeret.
Emissiviteten på dette termometeret er satt til 0.95 som standard, men kan finjusteres mellom 0.1 og 1.0 i intervaller på 0.01. Dette gir deg muligheten til å måle temperaturen på alle slags overflater med høyest mulig nøyaktighet.
Når du trykker inn avtrekkeren på termometeret, vil du få opp målt temperatur i store tall. Dette gjør temperaturen enkel å lese selv uten briller, som umuligens kun utgjør et stort pluss for meg. Ved å trykke på MODE-knappen kan du få opp ekstra informasjon, som maksimumsverdi, minimumsverdi, gjennomsnittsverdi og differansen mellom høyeste og laveste verdi fra siste måling.
HI/LO-knappen kan brukes hvis du ønsker å få en varsling dersom målt temperatur er høyere eller lavere enn en egendefinert grense. Når denne funksjonen er aktivert, vil du legge merke til at et fargelys over skjermen skrur seg på. Mens grønt lys indikerer at temperaturen er innenfor satt grense, indikerer rødt lys at den er for høy og blått lys at den er for lav. Hvis du vil, kan du også skru på en faktisk lyd-alarm som spilles av ved for høye eller for lave temperaturer.
Til slutt, ønsker vi å nevne at du kan innstille dette infrarøde termometeret til å måle temperaturen over tid, uten å manuelt måtte holde inne avtrekkeren. Det finnes også en logg over tidligere målte temperaturer, som gjør det enkelt å spore og analysere temperaturdata over tid.
Bilde av ooni's infrarøde termometer

3

Beste design

Ooni Digitalt infrarødt termometer

Ooni’s infrarøde termometer kan kjøpes for en hyggelig pris og kombinerer et pent design med masse gode funksjoner. Med termometeret, får du med to AAA-batterier og en karabinkrok for praktisk oppbevaring av enheten.
Det første vi la merke til ved testing av dette termometeret, var den flotte ringen av farger som vises ved måling av temperaturen på et objekt. Denne ringen vil gi deg et raskt overblikk over hvor kald eller varm den målte temperaturen er, i tillegg til å virke visuelt stimulerende. Vi likte denne egenskapen veldig godt.
Ooni’s infrarøde termometer har to ulike moduser. Den første modusen vil kun vise deg sist registrerte temperatur og den flotte fargeringen. Den andre modusen vil vise deg laveste og høyeste registrerte temperatur fra siste måling, i tillegg til det som vises på den første modusen. For vanlig bruk i hjemmet, vil den første modusen være best, da den eliminerer støy.
Emissiviteten på dette infrarøde termometeret er satt til 0.95 som standard og kan endres i intervaller på 0,1. For folk flest, vil denne fleksibiliteten være mer enn nok. Hvis du derimot har tenkt til å bruke termometeret til å ta temperaturen på en lang rekke ulike objekter og ønsker maksimal presisjon, hadde vi anbefalt deg å ta en titt på et termometer med flere emissivitetsinnstillinger. Fluke sin 62 Max + og Uni-T sin UT301C+ er begge gode alternativer.
Under vår testing var det infrarøde termometeret fra Ooni veldig komfortabelt å bruke, takket være et ergonomisk håndtak og en relativt lett vekt. For de som er interesserte i å endre temperaturenhet fra celcius til fahrenheit, kan dette gjøres med C/F-knappen, helt til høyre på det infrarøde termometeret fra Ooni. Laseren til dette termometeret er ett lite laserpunkt.
Bilde at UT300A infrarødt termometer fra Uni-T

4

Beste budsjett

UNI-T UT300A+ IR termometer

300A+fra Uni-T er det billigste og mest brukervennlige infrarøde termometeret i testen. Med en fastsatt emissivitet på 0,95 er dette termometeret godt egnet for måling av temperatur på blant annet matvarer, mennesker, vann, betong, tre, glass og keramikk.
På 300A+ finner du kun én knapp, og den er gjemt under termometerets batterideksel. Med denne knappen kan du enkelt bytte mellom temperaturenhetene celcius og fahrenheit. Utover dette, er det ingen innstillinger du kan endre på.
Når du trykker inn avtrekkeren på dette infrarøde termometeret vil du få opp sist registrerte verdi på den baklyste skjermen. Referansen for måleområdet til dette infrarøde termometeret er ett lite laserpunkt, akkurat som på en tradisjonell laserpeker. Takket være en lav vekt og et godt utformet håndtak, var UT300A+ komfortabelt å bruke under testing.
OBS: Hvis du har tenkt til å måle temperaturen på pizzasteiner og andre objekter som kan overstige 400°C, anbefaler vi deg å ta en titt på én av de andre termometerne i testen. Hvis du derimot kun skal ta temperaturen på objekter mellom -20 og 400 °C, vil nok dette infrarøde termometeret være mer enn godt nok for bruk av og til.

Hva er viktig å se etter ved kjøp av et infrarødt termometer?

Justerbar emissivitet

Hvis du har tenkt til å ta temperaturen på ulike objekter, er det viktig at emissiviteten kan endres. Emissivitet er et mål på hvor mye elektromagnestisk stråling som reflekteres av et objekt.
Se etter et termometer med en høy nøyaktighet på mellom 1-2 grader celcius ±.
Et termometer som er enklere å bruke vil spare deg for både tid og hodebry.
Jo større måleforhold, desto lengre unna kan du ta temperaturen på diverse objekter. Et måleforhold på 12:1, betyr at du måler et område på 1 cm dersom du står 12 cm unna med den infrarøde måleren.
En rund eller dobbel laser på et infrarødt termometer markerer måleområdet mer tydelig enn ett enkelt laserpunkt, noe som hjelper brukeren å sikte mer presist. Dette forbedrer nøyaktigheten av temperaturmålingene ved å sikre at riktig område blir målt.

Ofte stilte spørsmål​

Er et infrarødt termometer nøyaktig?

Ja, et standard infrarødt termometer har en nøyaktighet på omtrent to grader celcius. Mer avanserte modeller, har en nøyaktighet på omtrent én grad celcius.

Hva brukes et infrarødt termometer til?

Et infrarødt termometer brukes til å måle temperaturen på overflaten til ulike materialer, uten å ta på det.

Hvordan ta temperaturen med et infrarødt termometer?

For å ta temperaturen med et infrarødt termometer må du rette termometeret mot objektet eller personens panne fra anbefalt avstand på mellom 1-5 centimeter og trykke på måleknappen. Målt temperatur vil vises på skjermen.

Hvordan fungerer et infrarødt termometer?

Et infrarødt termometer fungerer ved å måle mengden av infrarød energi som reflekteres av ulike materialer.
Publisert 07.02.24