Blender test:– Ikke gå i fella
Vi har testet 19 blendere og konkludert med at det virkelig lønner seg å investere i kvalitet.
Av Stein Knutsen og Anne Hansen
Publisert 7. Juli 2024
Er du på utkikk etter en ny blender, men ikke sikker på hvilken du skal velge? Da har du kommet til rett sted. I vår blender test har vi laget smoothies og nøttesmør med 19 forskjellige blendere for å finne de beste kjøpene til våre trofaste lesere. La oss ta en nærmere titt på våre testvinnere og finne den perfekte blenderen for deg.
De beste blenderne i 2024
Fordeler
- Perfekte resultater
- 10 års garanti
- Masse gode programmer
Ulemper
- Ganske dyr
Hvis du er ute etter en blender som vil takle alle utfordringer på kjøkkenet med glans, kan vi anbefale Sage The Super Q.
The Super Q har 12 manuelle hastighetsinnstillinger, en pulsfunksjon og forhåndsinnstilte programmer for knusing av is, smoothie, grønn smoothie, suppe og rengjøring.
Absolutt alle smoothiene vi lagde med The Super Q fikk en fantastisk kremet, uniform og silkeaktig konsistens på kort tid. Selv kålen i vår grønne smoothie ble fullstendig oppløst, som få andre modeller i testen klarte.
Ved å suge ut luften fra blenderkannen før blending med The Vac Q, ble smoothiene enda litt bedre. Vi merket ikke en forskjell på selve smaken, men det var uten tvil mye mindre luftbobler i smoothien, som ga den en enda glattere konsistens. Det sies også at vakuumblending skal sørge for at smoothien ikke skiller seg så lett. Under vår testing, la vi ikke merke til noen forskjell her. Hvis du virkelig vil at smoothien din skal holde seg sammen, kan du tilsette en liten skvett med olivenolje før blending. Stol på oss, dette fungerer.
Å lage nøttesmør med The Super Q var utrolig enkelt og tok oss kun to minutter. Alt vi gjorde var å skyve nøttemassen ned fra sidene i blender-kannen med den inkluderte matstapperen og veksle mellom lav og middels hastighet.
The Super Q har en stabil, tung og robust base av metall som nekter å flytte på seg selv ved prosessering av isbiter og frossen fibrøs frukt som mango. Girene på The Super Q er laget av metall, som gjør den mye mer slitesterk enn blendere med gir som er laget av hard plastikk og gummi (standard). Disse egenskapene, i kombinasjon med den lange garantiperioden på ti år, vil sørge for du og The Super Q vil holde sammen på ubestemt tid.
Strømledningen på The Super Q kan trekkes inn og ut fra blenderens base, som gjør det lettere å holde kjøkkenbenken organisert. Støynivået til The Super Q ble målt til å være 92,3 desibel, som er veldig lavt for å være en så kraftig blender.
Rengjøring av The Super Q var veldig enkelt. Ved å fylle blender-kannen med litt varmt såpevann og starte vaskeprogrammet, fikk vi bort det meste av rester fra både lokket og innsiden av kannen. Det var heller ikke noe problem å få plass til hånden på innsiden av kannen, som gjorde det enkelt å skrubbe sidene med en liten oppvask-svamp. Lokket hadde noen dype riller som var litt innviklet å rengjøre i starten. Etter vi byttet ut svampen vår med en oppvaskbørste, ble imidlertid også lokket skinnende rent på under tjue sekunder.
Med The Super Q får du med den store blenderkannen, en personlig blenderkopp på 700 ml med et «to-go» lokk, en matstapper og en slikkepott. Du får også med en fantastisk god oppskriftsbok som inneholder oppskrifter på alt fra hjemmelaget pesto til hjertevarmende thai-suppe og masse digge smoothies.
Hvis du synes at The Super Q blir for dyr kan du alltids ta en titt på The Q. The Q selges for to tusen kroner mindre og er helt lik The Super Q, foruten at den kun har fem hastighetsinnstillinger, mangler programmet for frosne desserter og kommer uten slikkepotten og den personlige blenderkoppen.
- Kapasitet: 2L
- Watt: 2400W
- Vekt: 7,4 kg
- Dimensjoner: 26 x 26 x 54 cm
Fordeler
- Ganske rimelig
- Kraftig og brukervennlig
- Glasskanne
Ulemper
- Ingen pulsfunksjon
Wilfa Xplode Vital tilbyr rå kraft og høy kvalitet til en pris som konkurrentene rett og slett ikke klarer å matche. For folk flest, vil denne blenderen være mer enn god nok.
Wilfa blenderen har 20 manuelle hastighetsinnstillinger og tre forhåndsinnstilte programmer for knusing av is, smoothie og rengjøring. Ved å vri rundt på det store dreiehjulet, kan du velge hastighet manuelt. For å starte blenderen på et av de forhåndsinnstilte programmene, behøver du kun å trykke på en av program-knappene til venstre. Alle program-knappene er markert med tekst i stedet for ikoner, som gjør det veldig enkelt å forstå hvilke knapper som tilhører de ulike programmene.
Til tross for at Wilfa blenderen koster under to tusen kroner, ble konsistensen på alle smoothiene vi lagde med denne helt fantastisk kremet og jevnt blendet. Verken frossen mango, ingefær eller kål var et problem for denne blenderen, og ble blendet til en jevn puré hver gang.
Å lage nøttesmør uten tilsatt olje med Wilfa blenderen tok oss litt lengre tid enn vi hadde håpet på, da vi måtte stoppe blenderen for å skyve nøttemassen ned fra sidene i blenderkannen flere ganger. Med det sagt, endte vi opp med et mandelsmør som var like kremet og godt som det du får tak i på Nøtteblanderen til slutt. Vi forsøkte også å lage nøttesmør med tilsatt olje (to spiseskjeer), som tok mye kortere tid
Wilfa blenderen var utrolig enkel å rengjøre. Vi startet med å fylle blenderkannen med litt såpevann og kjøre den på det forhåndsinnstilte vaskeprogrammet. Dette fjernet det meste av rester fra både lokket og innsiden av blenderkannen. Etter dette, skrudde vi at knivbasen fra bunnen av blender-kannen, plasserte blenderkannen i oppvaskmaskinen og skrubbet lokket og knivbasen lett med en vanlig oppvaskbørste. Verken lokket eller knivbasen hadde områder som var særlig vanskelig å komme til i med en oppvaskbørste, som er en stor fordel.
Basen til Wilfa blenderen er laget av stål, står stødig på kjøkkenbenken under drift og har en solid vekt. Girene på Wilfa blenderen er laget av hard plastikk og gummi, men er fortsatt av en høyere kvalitet enn på mange andre blendere vi har tidligere har inspisert. Kannen til blenderen er laget av termoglass (borsilikat), som vi kan se for oss at flere av våre lesere foretrekker fremfor plastikk. I tillegg til å gjøre kannen mindre utsatt for riper, gir glasskannen blenderen et litt mer premium utseende.
Vi målte støynivået på Wilfa blenderen til å være 94,5 desibel, som er ganske likt støynivået på KitchenAid K400. Til tross for at 94,5 desibel ikke er så høyt for å være en blender, er sjansene dine for å kunne lage en smoothie med Wilfa blenderen uten at familien din våkner ganske liten.
- Kapasitet: 1,8L
- Watt: 1800W
- Vekt: 3,9 kg
- Dimensjoner: 21 x 20 x 43 cm
Fordeler
- Flott 50-talls design
- Glasskanne
- Tilgjengelig i flere fine farger
Ulemper
- Ikke så god til å lage nøttesmør
Ser du etter en blender som ser like bra ut som den fungerer? Da vil KitchenAid K400 med sin sjarmerende retro stil være et utmerket alternativ.
K400 har fem hastighetsinnstillinger i tillegg til forhåndsinnstilte programmer for smoothie, cocktails, isknusing og selvrensing. For å starte blenderen på en av hastighetene eller programmene, behøver du kun å vri rundt på det store dreiehjulet og trykke på start-knappen oppe til høyre. Hvis du ønsker å prosessere ingrediensene dine i korte støt for maksimal kontroll over tekstur, kan du gjøre dette ved å vri dreiehjulet helt til venstre.
Smoothiene vi laget med K400 hadde en glatt, kremet og fin konsistens som kan sammenlignes med smoothiene vi laget med testvinneren vår, Sage The Super Q. Smoothie programmet fungerte utmerket på de fleste smoothier, mens vi opplevde det som litt for kort når vi skulle lage grønn smoothie med mer fibrøse ingredienser. Løsningen for oss var å kjøre den på smoothie programmet, for så å kjøre den 30 sekunder på høy hastighet etter dette igjen. Med denne metoden ble resultatet perfekt hver gang.
Nøttesmøret vi lagde med K400 smakte vanvittig godt, men tok også veldig lang tid å lage. Blenderen hadde ingen problemer med å pulverisere nøttene innledningsvis, men klarte ikke å skape en virvel for videre prosessering etter dette. Dette førte til at vi måtte stoppe blenderen for å dytte nøttemassen ned mot knivene flere ganger. Hvis vi hadde fått med en matstapper, som vi gjorde med Sage The Super Q, antar vi at K400 hadde vært like god som denne til å lage nøttesmør.
Rengjøring av K400 var relativt enkelt og tok oss i underkant av to minutter. Som vanlig, begynte vi med å fylle blender-kannen med litt såpevann og kjøre den på vaskeprogrammet. Vaskeprogrammet på K400 tok 30 sekunder og fjernet det aller meste av matrester fra lokket og innsiden av blender-kannen. De vinklede knivbladene på K400 (som ikke kan tas av) gjorde det litt mer innviklet å rengjøre bunnen av blender-kannen enn på andre blendere. Med det sagt, gikk det overraskende fint så lenge vi sørget for å snu bladene underveis. Vasking av lokket var lett og tok ti sekunder.
Basen til KitchenAid K400 er tung, laget av støpt metall og sto stabilt på kjøkkenbenken vår fra start til slutt. Blender-kannen er laget av glass, som gir blenderen et mer eksklusivt utseende og gjør den mer bestandig mot riper i motsetning til kanner av plast. Giret på basen til K400 er laget av plastikk og gummi, mens giret på bunnen av blender-kannen er laget av metall. Alt i alt kjennes dette systemet veldig robust ut.
Vi målte støynivået på K400 til å være 94,8 desibel, som er høyere enn testvinneren vår, men fortsatt lavere enn de verste vi har vært borte i.
- Kapasitet: 1,4L
- Watt: 1200W
- Vekt: 7,3 kg
- Dimensjoner: 28 x 20 x 39 cm
Fordeler
- Kompakt og kraftig
- Høy kvalitet
- Enkel å bruke
Ulemper
- Ganske høylytt
Hvis du er ute etter en mindre blender som presterer like bra som blendere på full størrelse, kan vi anbefale Sage The Boss To Go.
The Boss To Go har ingen hastighetsinnstillinger eller forhåndsinnstilte programmer, som gjør den fantastisk enkel å bruke. Ved å sette koppen ned på basen og vri den med klokken, vil blenderen starte. For å stoppe den igjen, behøver du kun å vri den motsatt vei. Kortvarig behandling av ingredienser kan enkelt gjøres ved å vri koppen mot klokken og tilbake igjen når du har oppnådd riktig tekstur.
Konsistensen på smoothiene vi lagde med The Boss To Go var mye glattere og silkeaktig enn de vi lagde med de andre personlige blenderne. Når vi lagde vår grønne smoothie med kål for eksempel, klarte The Boss To Go å oppløse selv de minste bitene med kål, mens de andre personlige blenderne aldri fikk det helt til. Hvis du planlegger å bruke blenderen din til å lage mye smoothie med fibrøse ingredienser som kål, ingefær og gulrot, vil The Boss To Go være ditt beste alternativ.
Uten å tilsette en dråpe med olje, klarte vi å lage kremet mandelsmør med The Boss To Go på kun litt over ett minutt. Under vår testing, var dette den eneste personlige blenderen vi ikke trengte å stoppe for å samle nøttemassen underveis.
Girene på The Boss To Go er laget av metall i stedet for plastikk og gummi, som gjør blenderen mye mer slitesterk enn de andre personlige blenderne vi testet. Gir som er laget av plastikk og gummi, som Nutribullet Pro og Ninja Foodi har, tåler verken like mye varme eller belastning som gir av metall. Med tanke på at alle personlige blendere på markedet kun kommer en to års garanti, synes vi at det var veldig viktig å kåre en vinner i denne kategorien som faktisk kom til å vare våre lesere i mange år fremover.
Sammenlignet med de andre personlige blenderne vi testet, sto også The Boss To Go mye mer stødig på kjøkkenbenken ved prosessering av harde ingredienser, med unntak av Ninja Foodi. Nutribullet 900 for eksempel, ble vi litt engstelige for om kom til å velte ved flere anledninger.
The Boss To Go var ganske enkel å rengjøre etter å ha kjørt den i omtrent ett minutt med litt såpevann i seg. Mesteparten av matrestene fra både knivbladet og innsiden av blenderkoppen ble fjernet i løpet av denne prosessen. Koppen er bred nok til at vi fikk plass til hele hånden i den og kunne vaske selv bunnen av den med en liten svamp. En lang oppvaskbørste fungerte like bra i vår erfaring og kan brukes dersom du ikke vil skitne til hendene dine. Det eneste stedet vi opplevde som litt vrient å rengjøre på The Boss To Go var gjengene til knivbasen. Med det sagt, fikk vi fjernet det lille av matrester som var der på under tjue sekunder
Den store svakheten til The Boss To Go er at den lager en god del lyd. Vi målte lydnivået på denne blenderen til å være 98,2 desibel, som er syv desibel høyere enn testvinneren vår fra Sage.
Med The Boss To Go får du med en oppskriftsbok med masse herlige oppskrifter, to 500 ml kopper og to “to-go” lokk til disse koppene. Oppskriftsboken inneholder blant annet masse gode oppskrifter på smoothies, smoothie bowls, mocktails, veganske melkealternativer og smoothie pops (kremet is på pinne). “To go” lokkene er veldig praktiske å sette på koppen etter du har laget smoothien din med The Boss To Go, og gjør det kjempeenkelt å ta med seg smoothien din til jobb, trening eller soafaen. Lokkene er også kjempegode å drikke av, som overraskende nok ikke er standard på slike personlige blendere.
For å oppsummere skiller Sage The Boss To Go seg ut for oss som den beste personlige mini blenderen på markedet i 2024 fordi den har robuste gir av metall, klarer å fullstendig oppløse selv fibrøse ingredienser og står relativt stødig på benken sammenlignet med sine konkurrenter.
- Kapasitet: 0,5L
- Watt: 880W
- Vekt: 4,3 kg
- Dimensjoner: 14 x 14 x 35 cm
Fordeler
- Ti års garanti
- Lydtett kabinett
- Masse gode programmer
Ulemper
- Vanvittig dyr
- Ikke den beste touch skjermen
Hvis du noen sinne har vært innom en juicebar som smoothiexchange, har du kanskje lagt merke til at blenderne på disse stedene bråker mye mindre enn vanlig blendere. Hvorfor det? Vel, det er fordi de er utstyrt med et lydtett kabinett, akkurat som Professional 800 fra Blendtec. Med et målt støynivå på kun 87,8 desibel, vil denne blenderen være ditt beste håp om å kunne lage smoothie tidlig om morgenen uten å vekke resten av familien.
Blendtec 800 Professional har 11 manuelle hastighetsinnstillinger, en pulsfunksjon og seks forhåndsinnstilte programmer; røre (som vaffelrøre), cocktail, smoothie, iskrem, juice og suppe. Når du trykker på et av program-ikonene, vil maskinen starte med én gang og vise gjenværende tid av programmet på skjermen. Hvis du vil kontrollere hastigheten selv, kan du gjøre dette ved å dra fingeren din horisontalt bortover på skjermen. Pulsknappen finner du helt til høyre.
Alle ingrediensene i både vår røde og grønne smoothie ble fullstendig pulverisert av Blendtec 800 Professional, som ga smoothiene en silkeaktig og kremet tekstur. Selv ved prosessering av mindre mengder med ingredienser i den store kannen, klarte Blendtec 800 Professional å skape en fin virvel som trakk ingrediensene ned mot knivene. Flere andre blendere i testen slet med akkurat dette og kastet ingrediensene opp etter sidene på innsiden av blenderkannen.
For å lage nøttesmør, tilbyr Blendtec en egen Twister Jar som kan kjøpes seperat. Denne kannen har et lokk som du kan vri rundt på for å løsne ingredienser fra veggene inne i blenderkannen med spateler, mens blenderen går. I vår erfaring var Blendtec 800 Professional med twister-kannen uten tvil den beste å lage nøttesmør med, da det kun tok oss 45 sekunder å lage en hel krukke med mandelsmør, kremet til absolutt perfeksjon.
Rengjøring av Blendtec 800 Professional var utrolig enkelt til tross for at den ikke hadde et dedikert rengjøringsprogram. Etter å ha fylt den med litt såpevann, satt vi den bare på lav hastighet i stedet. Lokket var spesielt enkelt å rengjøre, da det var lavere enn lokkene på de andre blenderne i testen og ikke hadde noen steder som var vanskelige å komme til med en vanlig oppvaskbørste. Det lydtette kabinettet kan enkelt tas av for rengjøring, som er praktisk dersom du skulle søle noe på dette.
Basen til Blendtec 800 Professional er tung, stabil og kjennes veldig robust ut. Girene på både basen og på undersiden av blender-kannen er laget av metall, som gjør den veldig slitesterk. Knottene som sørger for at blenderkannen sitter fast på basen er også laget av metall, som øker den forventede levetiden til blenderen ytterligere.
Noe å ta i betraktning før kjøp av Blendtec 800 Professional er at den krever veldig mye plass i høyden når det lydtette kabinettet er montert. Sørg for at du har minst 60 centimeter i høyden å gå på for å kunne både åpne og lukke kabinettet uten problemer.
- Kapasitet: 2,6L
- Watt: 1800W
- Vekt: 7,4 kg
- Dimensjoner: 22 x 23 x 44 cm
Flere gode blendere
Vitamix blender Ascent A2300i
Vitamix Ascent A2300i er en eksepsjonell blender med 10 års garanti, høy byggekvalitet og en sterk 1400 watts motor som lager pefekte smoothies og kremet nøttesmør på rekordtid. Denne blenderen var på nippet til å bli kåret til vår best i test blender, men havnet bak The Super Q da den støyet litt mer (93,6 dB) og trengte Vitamix-appen for å kunne bruke forhåndsinnstilte programmer.
Smeg Blender test: Tritan Renew
Smeg’s blender er slående flott og lagde smoothier med en glatt og fin konsistens uten problemer. Dessverre var ikke byggekvaliteten like høy som vi forventet av en blender i denne prisklassen. Det var heller ikke mulig å lage nøttesmør med den. Hvis du kun skal bruke blenderen din i ny og ne til smoothies og elsker estetikken som kun Smeg kan bringe til din kjøkkenbenk, er det fortsatt et godt kjøp.
Nutribullet blender Pro 900
Nutribulllet Pro kan lage alt fra salatdressing, dipp, grønn smoothie og nøttesmør uten problemer, som gjør den til et kupp for femten hundre kroner. Denne blenderen er også tilgjengelig i masse forskjellige farger, som gjør det enkelt å finne en som virkelig faller i smak hos deg. Årsaken til at denne ikke var inkludert i hovedtesten, er at den sto litt ustødig på benken ved prosessering av hardere ingredienser og ikke hadde metallgir, som Sage The Boss To Go.
OBH Nordica Blender Infinity Mix +
Infinity Mix + har et flott touch display, en sterk motor på 1600 watt, høy byggekvalitet og seks gode programmer å velge mellom. Den kommer også med masse ekstrautstyr, som en personlig blenderkopp og en matstapper. Konsistensen på både smoothie og nøttesmør ble nærmest perfekt hver gang. Alt i alt er dette en suveren blender som vi virkelig kan anbefale, selv for den litt mer kresne.
Ninja blender Blast™
Hvis du er på utkikk etter en blender du kan lage herlige smoothies med på farten, vil du bli storfornøyd med Ninja Blast. Smoothiene vi lagde med denne bærbare blenderen inneholdt noen små uprosesserte biter, men hadde ellers en veldig fin og kremet konsistens. Nøttesmør var noe den taklet dårlig, som vi egentlig forventet av en blender uten strømforsyning. Lading skjer via USB-C, som er veldig praktisk.
Ofte stilte spørsmål
Hvor mange watt bør en blender ha?
Hvor mange watt en blender bør ha avhenger av hva du har tenkt til å bruke den til. Hvis du kun skal blende frukt og bær holder det med 600 watt, mens du bør ha opp mot 1000 watt for å knuse is. For å lage nøttesmør uten problemer anbefaler vi at du ser etter en enda kraftigere blender enn dette.
Hva kan man bruke en blender til?
Du kan bruke en blender til å lage smoothie, juice, vegansk melk, puré, dip, milkshake, mel, slush, saus, vaffelrøre, babymat, mousse, pannekakerøre, dressing og mye mer.
Hvilken blender til nøttesmør?
I vår erfaring er de beste blenderne til å lage nøttesmør Sage Super Q, Vitamix Ascent A2300i og Blendtec Professional 800.
Kan man knuse is med blender?
Ja, du kan knuse is med en blender så lenge den er kraftig nok. Se etter en blender med 800 watt eller mer hvis du har tenkt til å knuse is med en blender. Alltid sjekk om blenderen er egnet for å knuse isbiter i bruksanvisningen først.
Hvordan rengjøre en blender?
En blender kan enkelt rengjøres ved å følge disse enkle stegene:
- Skyll blenderkannen med varmt vann for å fjerne løse rester.
- Fyll blenderen halvveis med varmt vann og en dråpe oppvaskmiddel.
- Sett på lokket og kjør blenderen på høy hastighet i 30-60 sekunder.
- Tøm blenderen og skyll grundig med rent vann for å fjerne såperester.
- Demonter blenderen hvis mulig, og vask delene for hånd eller i oppvaskmaskinen (hvis de tåler å vaskes i oppvaskmaskin).
- La alle deler tørke og sett blenderen sammen igjen