Luftfukter best i test
1. Haus & Luft V1 Luftfukter
Den beste luftfukteren til små og mellomstore rom.
Fordeler
- Hygrometer (fuktmåler)
- 300 ml/t fuktutslipp
- 44 m² bruksområde
- Romslig vanntank på 3L
- Nattmodus + nattlampe
- Lavt strømforbruk: 12W
- Duftsystem
- Antibakterielt filter
ULEMPER
- Ingen app
- Filter my byttes etter 6 måneder
Luftfukteren fra Haus & Luft har et minimalistisk design og er utstyrt med en brukervennlig touch skjerm. Via denne skjermen kan du aktivere nattmodus, aktivere nattlampen, bruke timer-funksjonen, innstille viftehastigheten og aktivere AUTO-modus. AUTO-modus vil øke luftfuktigheten til 50% og stanse fuktingsprosessen så fort målet er nådd. På dette tidspunktet vil luftfukteren kun vedlikeholde fuktighetsnivået.
Eteriske oljer kan tilsettes i en liten duftskuff som du kan finne på baksiden av enheten. Vi brukte en lavendelolje fra Volant, som fylte rommet en behagelig duft av spa.
V1 Luftfukter fra Haus & Luft har ingen app eller fjernkontroll, men var ikke noe vi savnet under testing. Rengjøring av fukteren er enkelt og gjøres ved å løfte opp toppen av fukteren og skylle bunndekselet godt under rennende vann.
Påfylling av vann er også enkelt, takket være den innebygde fylleporten med høye sidekanter. Vi brukte en stor brusflaske for å fylle på luftfukteren, som fungerte veldig greit.
Enheten var helt umulig å høre under normal drift, men lagde litt lyd på maksimal viftehastighet. Siden den kun holdt seg på maksimal hastighet over en veldig kort periode, ser vi ikke på dette som en betydelig ulempe. Den jobbet seg raskt mot målet sitt og var musestille etter den begynte å nærme seg det satte fuktighetsnivået på 50%.
Filteret til V1 Luftfukter koster 299 kroner og har noen luftrensende egenskaper. Dette vil på ingen måte rense luften like bra som en luftrenser, men likevel ha en liten effekt på luftkvaliteten.
Etter seks måneder, vil du bli varslet på displayet om at det er tid for å bytte filter. For å bytte filter, behøver du kun å løfte opp toppen av fukteren, løfte filteret ut av bunndekselet og sette inn det nye. Kjempelett!
Luftfukter test
2. Philips luftfukter HU3916/1
En utmerket luftfukter til mellomstore rom
Fordeler
- Hygrometer
- 300 ml/t fuktutslipp
- 45 m² bruksområde
- Lavt strømforbruk: 25W
- Nattmodus
- Romslig 3L vanntank
- Antibakterielt filter
ULEMPER
- Mangler duftsystem
- Ingen app
- Filter my byttes etter 6 måneder
- Filter koster 399,–
Philips’ luftfukter er en stilren og moderne luftfukter som virker svært solid, til tross for sin konstruksjon av nesten kun plastikk. Luftfukteren har ingen tilhørende app eller medfølgende fjernkontroll, men kan kontrolleres via et minimalistisk touch panel som finnes på toppen av enheten. Her kan du velge hvilket fuktighetsnivå du ønsker å oppnå, aktivere nedtellinger, aktivere nattmodus, justere viftehastigheten manuelt og skru enheten av/på.
Til tross for at dette er en evaporativ luftfukter, produserte den svært lite støy under drift. Selv ved maksimal viftehastighet, oppfattet vi aldri Philips’ luftfukter som særlig sjenerende. Effekten til denne luftfukteren var tilnærmet lik vår testvinner fra Haus & Luft.
Vanntanken kan enkelt fylles opp ved å løfte av toppdelen til luftfukteren og fylle bunndelen helt opptil MAX-linjen. Nivået på vanntanken kan alltid overvåkes takket være vannstand-indikatoren på forsiden av enheten. Selv om det var litt vanskeligere å rengjøre denne luftfukteren sammenlignet med andre modeller i testen, tok det bare to-tre minutter.
Filter til Philips’ luftfukter koster 399 kroner og må byttes hver sjette måned. Gitt hva du får, synes vi at denne filterprisen er litt vel høy. Tross alt, får du samme filter til V1 fra Haus & Luft for 100 kroner mindre.
En funksjon vi savnet hos denne luftfukteren var muligheten til å bruke eteriske oljer. For en slik prislapp, burde det absolutt vært mulig.
Luftfukter test
3. Wilfa luftfukter HUE6B
En effektiv luftfukter til store rom med få mangler.
Fordeler
- Hygrometer
- 300-400 ml/t fuktutslipp
- 60 m² bruksområde
- Enorm vanntank på 6L
ULEMPER
- Mangler duftsystem
- Ingen app
- Høyt strømforbruk: 110W
- Ingen nattmodus
- Kan forstyrre luftrensere med PM2.5 sensorer
Vi ble svært overrasket når vi fant ut at Norske Wilfa, som produserer alt fra kaffetraktere til kjøkkenmaskiner, også produserte luftfuktere. La oss ta en nærmere titt på denne modellen.
HUE6B er en robust luftfukter som kontrolleres via et brukervennlig touch panel, plassert på forsiden av enheten. Her kan du skru enheten av/på, aktivere nedtellinger, velge mellom varm/kald damp, øke/senke fuktutslippet og velge fukighetsnivå. Luftfukteren har ingen app eller tilhørende fjernkontroll, som vil utgjøre et minus for alle teknologientusiastene der ute. Med det sagt, kjente vi personlig ikke et behov for fjernstyring under testing.
For å fylle vann på Wilfa’ luftfukter, må du løfte opp vanntanken, snu den 180 grader og skru av et lokk. Åpningen til vanntanken er en av testens største, som både gjør tanken lett å fylle og enkel å rengjøre. Imidlertid, er det lite intuitivt at du må snu tanken 180 grader og skru av et lokk hver gang du skal fylle vanntanken.
Lydnivået under testing lå på et komfortabelt nivå og nådde aldri mer enn 38 db på sitt mest høylytte. Effekten opplevdes som god, selv om den ble brukt i et større rom på opp mot 60 kvadratmeter.
Dersom du er på utkikk etter en luftfukter til soverommet, bør du styre unna modellen fra Wilfa. Dette er fordi den mangler nattmodus. Luftfukteren fra Wilfa har heller ikke noe duftsystem for spredning av eteriske oljer.
Luftfukter test
4. Luftfukter Clas Ohlson
En kraftig og funksjonsrik luftfukter til større rom.
Fordeler
- Hygrometer
- 65 m² bruksområde
- Enorm 5,5L vanntank
- 300-400 ml/t fuktutslipp
- Duftsystem
- Nattmodus + nattlampe
- Rimelig pris
- Fjernkontroll
ULEMPER
- Høyt strømforbruk: 170W
- Lite presis fuktighetsmåler
- Bråkete, selv i nattmodus
- Ingen app
- Kan forstyrre luftrensere med PM2.5 sensorer
Clas Ohlson er ikke kjent for å lage spesielt pene produkter, men har uten tvil lansert en flott luftfukter. Så fort vi slo på luftfukteren lyste det innebygde displayet opp, samtidig som et stemningslys ble tent under enheten. Maskinen sa også «hi» over den innebygde høyttaleren, som var en merkelig, men hyggelig gestur.
Clas Ohlsons luftfukter kan styres med de åtte knappene på toppen av enheten eller med fjernkontrollen som følger med. Her kan du velge mellom varm og kald damp, sette på barnesikring, nattmodus og bytte mellom auto og manuell modus. Knappene på fjernkontrollen og selve enheten kjentes litt billig ut, men var noe vi forventet for et produkt i denne prisklassen. Byggekvaliteten på enheten ellers var helt middelmådig.
Til tross for at denne luftfukteren benytter ultrasonisk teknologi, støyer den en god del. Selv i nattmodus, målte vi et støynivå på 37 db. Dette gjør Clas Ohlsons luftfukter lite egnet for bruk på et soverom.
Vanntanken kan enkelt fylles ved å åpne topplokket på enheten, løfte ut den innebygde bøtten og fylle denne med vann. Hvis du ønsker å fylle direkte ned i bøtten, kan du det også, men vi anbefaler deg å ta med bøtten til vasken og fylle der. Det er tross alt snakk om å fylle 5,5 liter med vann. Rengjøring av enheten er kjempelett, da enheten er satt sammen av relativt store deler.
Eteriske oljer kan tilsettes i en liten skuff som befinner seg helt nederst på baksiden av enheten. Noen få dråper med lavendelolje var tilstrekkelig for å fylle hele rommet med en svært behagelig lukt under vår testing.
Filteret til Clas Ohlsons luftfukter behøver ikke å byttes, men tilbyr heller ikke de samme antibakterielle og lett luftrensende egenskapene som flere andre luftfuktere i testen. Den innebygde UV lampen vil drepe virus og bakterier som finnes i vannet, men vil ikke sterilisere luften i rommet.
Luftfukter test
5. Smartmi Rainforest luftfukter
En dyr og forbløffende vakker luftfukter til mindre rom.
Fordeler
- Hygrometer
- Fantastisk design
- Behagelig regnlyd
- Romslig vanntank på 3L
- Kan styres med app
- Støtter Apple HomeKit
- Lavt strømforbruk: 7W
- Nattmodus
ULEMPER
- Høy pris
- 200 ml/t fuktutslipp
- 32 m² bruksområde
- Mangler duftsystem
- Lite kontroll uten app
- Filter må byttes hver 6 måned
Smartmis «Rainforest» skiller seg umiddelbart ut som den peneste og mest luksuriøse luftfukteren i vår test. Denne luftfukteren fungerer ved å trekke opp vann fra vanntanken og frigjøre det som vandråper som danser nedover på innsiden av et klart glasskammer. Dette skaper både en visuell effekt av en regnstorm og fukter luften som blåses ut fra toppen av enheten. – regndråper kan høres –
Denne luftfukteren er i all hovedsak kun designet for å styres via app, som vi fort skjønte da funksjonsknappen på forsiden av enheten knapt lot oss kontrollere noe som helst. Dersom du er en teknologientusiast som liker apper, vil ikke dette være et problem. Dersom du ikke liker apper, anbefaler vi deg å undersøke andre alternativer.
Inne i appen, kan du se gjenværende vann i vanntanken, nåværende luftfuktighet, satt luftfuktighet og hvilken modus du har valgt. Du kan også automatisere visse prosesser, som for eksempel å skru på nattmodus hver kveld klokken 22.
På toppen av luftfukteren vil du finne et elegant og minimalistisk display, som alltid vil vise nåværende luftfuktighet, valgt modus og et wifi ikon for suksessfull app tilkobling. Påfylling av vann kan gjøres ved å helle vann over dette displayet. Ja, du leste riktig, man fyller vann på enheten ved å helle det over displayet. Så fort enheten merker at du fyller på vann, vil displayet vise vanntank-nivået i sanntid. Dette likte vi.
Enheten kan enkelt rengjøres ved å løfte opp toppdelen av luftfukteren og ta de ulike delene fra hverandre. Rundt motoren kan det være litt vanskelig å komme til, men det bør gå fint med mindre du har større hender enn gjennomsnittet.
Akkurat som de andre evaporative luftfukterne i testen, bråker denne også betydelig ved maksimal viftehastighet. Med det sagt, gikk viftehastigheten ned etter en halvtimes tid. Selv om vi kunne høre viften på dette tidspunktet også, var lydnivået var på ingen måte sjenerende. Faktisk, var den svake viftelyden i kombinasjon med regnlydene fra glasskammeret en svært behagelig kombinasjon.
Filteret til Rainforest koster rundt 300 kroner og må byttes hver sjette måned. I skrivende stund, har vi problemer med å få tak i filter til denne maskinen, som kan vise seg å være et problem. Vi anbefaler å undersøke om filter til denne modellen selges i Norge før du eventuelt går til innkjøp av denne enheten.
Luftfukter test
6. Stadler Form luftfukter Oskar
En elegant og eksklusiv luftfukter for mellomstore rom.
Fordeler
- Hygrometer
- 50 m² bruksområde
- 370 ml/t fuktutslipp
- Stor vanntank på 3,5L
- Antibakterielt filter
- Nattmodus
- Duftsystem
- Luftrensende filter
ULEMPER
- Veldig små knapper
- Filter må byttes seks ganger i året
- Filter koster 269 kroner
- Mangler display
Stadler Form har levert produkter av høy kvalitet i årevis, som Oskar luftfukter er et nyoppdaget bevis på. Denne minimalistiske enheten er solid bygget fra topp til tå, men fungerer den like bra som den ser ut? Vel, både ja og nei.
Oskar luftfukter er den mest effektive luftfukteren i vår test med tanke på fuktutslipp, og er i tillegg en av de mest stillegående. Selv på maksimal viftehastighet, produserte aldri denne luftfukteren mer enn 40 db, som kan sammenlignes med et stillegående kjøleskap. Imponerende!
Oskar kan kontrolleres med fire smale knapper på toppen av enheten, der du kan endre viftehastigheten, innstille fuktighetsnivå, skru av LED-lysene og nullstille levetiden til filteret. Dessverre, er disse knappene svært ukomfortable å bruke. Luftfukteren kommer verken med app eller fjernkontroll, til tross for at dette burde vært standard for en luftfukter i denne prisklassen.
Ettersom Oskar luftfukter mangler et display, vises innstillingene dine i form av indikatorlamper. Den største ulempen med dette er at man aldri får vite hva luftfuktigheten i rommet faktisk er.
Fylling av vanntanken til Oskar luftfukter kan fort bli en sølete prosess, da sidekantene til fylleporten er lave. Duftsystemet for eteriske oljer er også integrert i denne fylleporten, som gjør den lille åpningen enda mindre.
Filter til Stadler Form sin Oskar må byttes annenhver måned og koster 269 kroner per stykk. Dette gir en vedlikeholdskostnad per halvår på 810 kroner, som er testens dyreste.
Luftfukter test
7. Duux Beam Mini Smart luftfukter
En flott luftavfukter med visse mangler.
Fordeler
- Hygrometer
- 300 ml/t fuktutslipp
- Kan styres med app
- Romslig vanntank på 3L
- Innebygget fjernkontroll
- Strømforbruk: 20W
ULEMPER
- 30 m² bruksområde
- Litt små knapper
- Mangler duftsystem
- Ingen nattmodus
- Filter my byttes etter 6 måneder
- Kan forstyrre luftrensere med PM2.5 sensorer
Duux Beam er en luftfukter vi virkelig så frem til å teste, da den har et veldig kompakt og tiltrekkende design. Dessverre, fikk vi en mindre hyggelig overraskelse da vi pakket den opp – den kjentes billig ut. Både konstruksjonen på selve luftfukteren og knappene på den innebygde fjernkontrollen var laget av veldig tynn, knirkende plastikk.
Med det sagt, synes vi den innebygde fjernkontrollen var svært smart. Med denne kan du skru enheten av og på, skifte modus, øke/senke dampmengden og øke/senke luftfuktigheten. Duux Beam Mini kan også styres med en app. Selv om denne appen ikke var like god som den til Smartmis Rainforest, var den svært brukervennlig og ga god kontroll over de viktigste funksjonene. Satte innstillinger og nåværende luftfuktighet kan overvåkes på det innebygde displayet, som er lite, men pent.
Fylling av vann på Beam Mini er enkelt og gjøres ved å løfte av toppdekselet på enheten og helle vann ned i en relativt stor åpning. Rengjøring av enheten er også forholdsvis enkelt, da delene er enkle å ta fra hverandre og utformet med omhu.
Duux Beam Mini, på lik linje som alle andre ultrasoniske luftfuktere, er svært stillegående under drift. Selv på høy viftehastighet, slet vi med å høre denne på en meters avstand. Dette er gode nyheter for alle som er litt mer lydsensitive. Dersom du er en person som ønsker seg en luftfukter med eteriske oljer derimot, er ikke dette luftfukteren for deg.
Filteret til Duux Beam Mini skal forhindre oppbygging av kalk og bakterier på innsiden av apparatet og må byttes hver sjette måned. Prisen på en topakning med filtre er 349,–, som gjør vedlikeholdskostnadene til denne luftfukteren overkommelige for de fleste.
Luftfukter test
8. Sandstrøm luftfukter
En veldig rimelig, men litt for enkel luftfukter
Fordeler
- 3,8L vanntank
- Rimelig pris
ULEMPER
- 30 m² bruksområde
- Mangler hygrometer
- Mangler duftsystem
- Ingen app
- Ingen nattmodus
- Kan forstyrre luftrensere med PM2.5 sensorer
Luftfukteren fra Sandstrøm kan virke som et fristende kjøp ved første øyekast, men ikke la deg lure av den lave prislappen. Da denne modellen ikke har et innebygd hygrometer, kan den potensielt øke luftfuktigheten for mye og dermed risikere å forårsake fuktskader. Dette kan fort bli en kostbar affære.
Maskinen kontrolleres med én knapp. Denne knappen regulerer fuktutslippet i tre trinn, som illustreres med fargene lilla, grønn og blå. Som forventet, kommer ikke denne med verken fjernkontroll eller app.
Selv ved maksimalt fuktutslipp, var luftfukteren fra Sandstrøm vanskelig å høre. Faktisk, var det nesten ingen forskjell i lydnivå for de tre ulike innstillingene. Effekten opplevde vi som helt OK i et 30² rom.
Nytt filter til sandstrøm luftfukter koster 149 kroner, som er testens billigste. Sandstrøm har ikke oppgitt noen informasjon om hvor ofte filter bør skiftes, men vi går ut ifra at det bør gjøres hver sjette måned. Filteret har lette antibakterielle egenskaper.
Tabell for sammenligning
Haus & Luft V1 Luftfukter | Wilfa luftfukter HUE6B | Luftfukter Clas Ohlson | Duux Beam Mini Smart | Philips luftfukter HU3916/10 | Stadler Form luftfukter Oskar | Sandstrøm luftfukter | Smartmi Rainforest luftfukter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pris | 999,– | 1299,– | 1199,– | 1799 | 1999,– | 1399,– | 497,– | 2699,– |
Type | Evaporativ | Ultralyd | Ultralyd | Ultralyd | Evaporativ | Evaporativ | Ultrasonisk | Evaporativ |
Fuktutslipp | 300ml/t | 300-400ml/t | 300-400ml/t | 300 ml/t | 300 ml/t | 300 ml/t | – | 200 ml/t |
Vanntank | 3L | 6L | 5,5L | 3L | 3L | 3,5L | 3,8L | 3L |
Bruksområde | 44 m² | 60 m² | 65 m² | 30 m² | 45 m² | 50 m² | 30 m² | 32 m² |
Vekt | 3,1 kg | 3,1 kg | 3,1 kg | 1,7 kg | 2,6 kg | 3,1 kg | 1,7 kg | 3,3 kg |
Lydnivå | 47 dB | 38 dB | 40 dB | 35 dB | 33 dB | 39 dB | 33 db | 46 dB |
Strømforbruk | 12 W | 110 W | 170 W | 30 W | 25 W | 18 W | – | 7 W |
App | ||||||||
Hygrometer | ||||||||
Duftsystem | ||||||||
Nattmodus |