Stor kjøkkenmaskin test i 2024:– Her får du mest for pengene
Vi har testet 10 forskjellige kjøkkenmaskiner fra anerkjente produsenter.
Testvinner
Sam Cook MasterChef Pro
Andreplass
Kenwood Titanium Chef Baker XL
Annonsørlenke
Tredjeplass
Ankarsrum Assistent AKM6230
Annonsørlenke
Hva bør du se etter?
Sterk motor
Stor bolle
Innebygget vekt
Flere hastigheter
Pulsfunksjon
Støtte for ekstrautstyr
Kjøkkenmaskin best i test
1. Sam Cook MasterChef Pro
Vår favoritt, som gir utrolig god valuta for pengene.
Fordeler
- Kraftig motor på 1600 W
- Innebygget vekt
- Stabil under drift
- 12 hastighetsinnstillinger
- Pulsfunksjon
- Rimelig og bra ekstrautstyr
- Brukervennlig touch skjerm
ULEMPER
- Finnes kun i svart
- Kun en bollestørrelse
Ytelse
MasterChef Pro har en kraftig motor på 1600 watt som gjør den i stand til å takle alle utfordringer på kjøkkenet, inkludert elting av tung deig. Når det kommer til utstyr får du med en 5 liters blandebolle, en eltekrok, en ballongvisp og en flatvisp.
Under testing, produserte MasterChef Pro en elastisk og fin bolledeig med eltekroken uten å bevege seg en millimeter på benken. Ballongvispen fungerte utmerket og etterlot oss med en silkemyk fløtekrem på rekordtid. Selvom maskinen begynte å vibrere litt her, var det mindre enn de andre modellene i testen. Flatvispen, som vi brukte til å lage kakerøre, innarbeidet alle ingredienser rundt hele bollen og etterlot ingen rester.
Funksjoner
Til tross for sin overkommelige prislapp, kommer MasterChef Pro med alle tenkelige funksjoner. Det største høydepunktet er at den er utstyrt med en innebygget vekt, som lar deg måle opp ingredienser fra 0 til 5000 gram. Dette vil spare deg for mye tid hvis du baker ofte.
Med 12 hastighetsinnstillinger kan du nøyaktig justere behandlingen av ingredienser, mens pulsfunksjonen kan brukes når du trenger korte støt av kraft. Pulsfunksjonen er svært nyttig når du skal lage ting som salsa, bruschetta topping, crumble og kaker med frukt/nøtter.
Den innebygde timeren lar deg aktivere nedtellinger for å enkelt holde kontroll over matlagingen (0-30 minutter). Det store touch displayet viser nåværende hastighetsinnstilling og gjenværende tid av nedtellinger. Du kan også trykke på eltekrok-symbolet for å aktivere et dedikert elteprogram. Under vår testing, fungerte dette programmet kjempebra.
Design
MasterChef Pro er en kompakt kjøkkenmaskin som tar mindre plass på benken enn flere av sine rivaler. Byggekvaliteten er høy og maskinen virker veldig robust i sin helhet, foruten det ene dreiehjulet som gjerne kunne vært av litt høyere kvalitet. Drivhodet kan vippes opp og ned, som enkelt lot oss tilsette nye ingredienser til blandingen vår.
Alle deler til MasterChef Pro er laget av rustfritt stål, som betyr at de kan vaskes i oppvaskmaskinen. Dette ga oss mye mer lyst til å bruke den igjen, sammenlignet med andre modeller hvor delene måtte vaskes for hånd.
For å unngå sprut og søl fra matlagingen, får du med et sprutdeksel som kan plasseres over blandebollen. Dekselet fungerte utmerket og lot ikke én eneste dråpe treffe kjøkkenbenken, selv ved pisking av krem på maksimal hastighet. Åpningen på toppen av sprutdekselet, lar deg enkelt tilsette nye ingredienser uten å stoppe maskinen eller fjerne dekselet.
Ekstrautstyr
Funksjonaliteten til MasterChef Pro kan utvides med en kjøttkvern, en grønnsakskutter og tre pastaverktøy. Sammenlignet med ekstrautstyr til andre maskiner, selger Sam Cook like bra utstyr, men til en litt mer overkommelig pris. Dette er en stor stjerne i boka, som gjør MasterChef Pro til en enda mer attraktiv kjøkkenmaskin i våre øyne.
Kjøttkverna kan brukes til å lage kjøttdeig, pølser, burgere og lignende. Du kan velge størrelsen på kjøttet som kvernes med de tre kvernebladene som følger med. Disse var relativt enkle å skifte ut og ga alle tilfredsstillende resultater.
Grønnsakskutteren kan brukes til å skjære opp frukt og grønnsaker i både skiver, chips og staver. Den kan også brukes til å rive ost, og er helt perfekt for både coleslaw og raske salater.
Pastaverktøyet kan brukes til å lage pastaplater, Spaghetti og Fettuccine (bred båndspaghetti). Tykkelsen på pastaen kan manuelt justeres i flere trinn med et lite dreiehjul på siden av verktøyet mellom 0,3 og 2.0 mm.
TEST KENWOOD KJØKKENMASKIN
2. Kenwood Titanium Chef Baker XL
En litt større, men fortsatt veldig god kjøkkenmaskin.
Fordeler
- Kraftig motor på 1200 W
- 10 hastighetsinnstillinger
- Innebygd timer
- 5L + 7L bolle
- Integrert vekt
- Masse ekstrautstyr
- Stabil under drift
ULEMPER
- Litt høy pris
- Stor og tung
Ytelse
Kenwoods kjøkkenmaskin er utstyrt med en like kraftig 1200 watts motor som testvinneren vår. Dette gjør den svært kapabel og klar for enhver utfordring på kjøkkenet. Med maskinen, får du en eltekrok, en ballongvisp, en flatvisp, og to blandeboller i rustfritt stål – en på fem liter og en på syv liter.
Kenwoods kjøkkenmaskin produserte en glatt og fin bolledeig med eltekroken på lav hastighet. Glutenproduksjonen var god og maskinen holdt seg stabil på benken under hele prosessen. Pisking av krem med ballongvispen gikk som en drøm, akkurat som å blande ingredienser til kakerøren med flatvispen. Ved krempisking, vibrerte denne maskinen lite, men fortsatt litt mer enn MasterChef Pro.
Funksjoner
Kenwood sin kjøkkenmaskin er en svært funksjonsrik maskin som skiller seg spesielt godt ut med sin innebygde vekt. Selv om dette er en funksjon man ikke nødvendigvis trenger, vil den spare deg for litt tid dersom du er en ivrig baker. Vekten fungerte bra, foruten at den bommet på noen gram her og der – ingen krise, men vel å merke.
Videre, er den utstyrt med en innebygget timer som lar deg holde kontroll over alle viktige prosesser på kjøkkenet. Den samme skjermen som viser vekten til veide ingredienser, vil vise gjenværende tid av aktive nedtellinger.
Med 10 hastighetsinnstillinger og en pulsfunksjon, fikk vi god kontroll over behandlingen av ingredienser med Kenwoods kjøkkenmaskin. Selv om vi hadde likt å ha enda flere hastighetsinnstillinger, var presisjonen til maskinen mer enn tilstrekkelig for de fleste oppgavene vi utførte på kjøkkenet.
Design
Kenwoods kjøkkenmaskin er svært tung og tar dessverre opp en del plass på kjøkkenbenken. Selve maskinen er laget med materialer av høy kvalitet, med unntak av det store dreiehjulet som kjentes litt billig ut. Alle deler til Kenwoods kjøkkenmaskin kan vaskes i oppvaskmaskinen, som er et stort pluss da det gjør den betraktelig mye enklere å rengjøre.
Det medfølgende sprutdekselet gjorde en svært god jobb med å holde søl borte fra kjøkkenbenken, selv ved høye hastigheter. Drivhodet kunne vi enkelt vippe opp og ned for å tilsette nye ingredienser uten å legge mye kraft på vippeknappen.
Ekstrautstyr
Når det kommer til ekstrautstyr, tilbyr Kenwood utrolig mye forskjellig, selv om de koster litt. Da vi kun fokuserte på det mest essensielle ekstrautstyret i vår kjøkkenmaskin test, fikk vi kun testet kjøttkverna, grønnsakskutteren og pastaverktøyet. De tilbyr dog også ekstrautstyr som sitruspresse, slow juicer, spiralizer og blender.
Kjøttkverna kommer med en pølsestapper og tre kverneblader som lar deg bestemme hvor fint du vil male kjøttet. Kvernebladene var effektive, greie å rengjøre og enkle å bytte ut.
Grønnsakskutteren kommer med fire ulike skjæreblad som lar deg skjære opp ingredienser i staver, chips, skiver og strimler. Det var en lek å lage coleslaw med denne.
Pastaverktøyet kommer i tre deler. Den ene delen brukes til å rulle ut pastadeigen til lange pasta ark i din prefererte tykkelse, men de to andre brukes til å lage Fettuccine og Spaghetti.
Kjøkkenmaskin test
3. Ankarsrum Kjøkkenmaskin AKM6230
En enkel kjøkkenmaskin med helt rå ytelse.
Fordeler
- Kraftig motor på 1500 W
- 12 hastighetsinnstillinger
- Innebygd timer
- 3,5L + 7L bolle
- Masse ektrautstyr
- Finnes i forskjellige farger
- Stabil under drift
ULEMPER
- Høy pris
- Ingen pulsfunksjon
Ytelse
Ankarsrum Assistent er utstyrt med en utrolig kraftig motor på 1500 watt, som er testens nest kraftigste. Selv om vi aldri så et reellt behov for en sterkere motor enn 1200 watt under testing, vil det aldri skade med litt ekstra kraft.
Ankarsrum Assistent kommer med to forskjellige blandeboller; en syv liters bolle i rustfritt stål og én tre og en halv liters bolle i plastikk. Blandeverktøyene som følger med denne maskinen er litt annerledes.
I stedet for en vanlig ballongvisp, får du en dobbel-visp. Den tradisjonelle Eltekroken er byttet ut med en eltestang, som Ankarsrum hevder er bedre til å kna deigen og stimulere glutenproduksjon. I stedet for flatvispen, får du med en dobbel kakevisp.
Under testing, produserte maskinen en fast og fin bolledeig med eltestangen, som var lett å jobbe med etterpå. Selv om deigen ble god, må vi påpeke at den ikke var ble noe bedre enn de vi lagde med Kenwoods kjøkkenmaskin og MasterChef Pro. Eltestangen på Ankarsrum Assistent var også litt mer krevende å vaske, som vi ikke likte.
Pisking av krem med dobbelvispen gikk utrolig kjapt og ga like gode resultater som vår testvinner. Den doble kakevispen blandet nøyaktig inn alle ingredienser på kort tid, akkurat som en standard flatvisp. Denne var vi svært fornøyde med.
Funksjoner
Når det kommer til funksjoner, har dessverre ikke Ankarsrum Assistent mer enn det grunnleggende å stille opp med. De 12 hastighetsinnstillingene er et stort pluss, men vi savnet en pulsfunksjon for ytterligere finjustering. En slik funksjon burde vært standard på alle kjøkkenmaskiner, og i hvert fall på en maskin som koster over syv tusen kroner.
Fraværet av et display førte til at vi konstant måtte bevege hodet nærmere bryterne for å se gjenværende tid av nedtellingen. Dette utviklet seg til å bli et lite irritasjonsmoment for oss, da vi begge har litt nedsatt syn. Den innebygde timeren fungerte bra, men kunne maks innstilles til 12 minutter. Dette var litt kort, spør du oss.
Design
Ankarsum Assistent er en utradisjonell kjøkkenmaskin av høy byggekvalitet som kommer i 17 forskjellige farger. Den tar opp en del plass på kjøkkenbenken, men er ikke i nærheten så stor som Kenwoods kjøkkenmaskin.
Sprutdeksel følger ikke med når du kjøper denne maskinen. Med det sagt, endte ikke én eneste dråpe opp på kjøkkenbenken vår under testing, mye takket være de unike blandeverktøyene. Delene til Ankarsrum Assistent kan vaskes i oppvaskmaskin, men Ankarsrum anbefaler kundene sine å vaske de for hånd.
Ekstrautstyr
Ankarsrum tilbyr et omfattende sortiment av tilbehør til sin kjøkkenmaskin, inkludert kjøttkvern, grønnsakskutter, iskremtilbehør, pastaverktøy, blender, sitruspresse, purépresse og melkvern. For å benytte de fleste tilbehørene til Ankarsrum Assistent, må du først legge maskinen på siden.
Kjøttkverna kommer med tre ulike pølsestappere, men kun ett kverneblader. Vi synes det var rart at en så dyr kjøttkvern til den dyreste maskinen i testen kun inkluderte ett kverneblad. Vi skulle likt å ha flere. Selve kverna fungerte godt, men var litt vanskelig å vaske.
Grønnsakskutteren, som heldisvis var litt rimeligere, kom med tre ulike skjæreblad; én for å skjære opp i skiver, én for å skjære opp i store strimler og én for å skjære opp i små strimler. Denne fungerte utmerket og kan vaskes i oppvaskmaskin i følge ankarsrum. Vi hadde ikke anbefalt å vaske slikt utstyr i oppvaskmaskinen, da dette vil gjøre skjærebladene sløve over tid.
Pastaverktøyene til Ankarsrum er helt utrolig dyre uten å fungere noe bedre enn pastaverktøyene til testvinneren vår, MasterChef Pro. Dersom du ønsker både Lasagne-verktøyet, Fettuccine-verktøyet og Spaghetti-verktøyet, må du nemlig betale opp mot fire tusen kroner – over dobbelt så mye du ville ha betalt for utstyr til din MasterChef Pro. Ser man forbi prislappen, fungerer pastaverktøyene svært godt og gjør det enkelt å lage fersk, hjemmelaget pasta. Tykkelsen på pastaen kan justeres til å være et sted mellom 0,6-4,8 mm
Kjøkkenmaskin test
4. Sage Bakery Boss kjøkkenmaskin
En stilig, effektiv kjøkkenmaskin som gir mye for pengene.
Fordeler
- Kraftig motor på 1200 W
- 12 hastighetsinnstillinger
- 3,7L + 4,8L bolle
- LED display
- Innebygd timer
- Praktisk glassbolle
ULEMPER
- Ingen pulsfunksjon
- Vanskelig å få tak i ekstrautstyr
Ytelse
Bakery Boss fra Sage kommer utstyrt med en sterk motor på 1200 watt, som alene gjør dette til en svært kapabel maskin. Her får du virkelig mye motorkraft for pengene.
Med Bakery Boss, får du to med to blandeboller; én 4,8 liters bolle i gjennomsiktig glass og én 3,7 liters bolle i børstet, rustfritt stål. Vi likte den gjennomsiktige glassbollen svært godt, da den enkelt lot oss se om maskinen ikke hadde klart å blande inn noen rester. Av blandeverktøy, får du med en ballongvisp, en eltekrok og en flatvisp.
Ved bruk av eltekroken, klarte Bakery Boss å lage en elastisk og glatt bolledeig med god glutenproduksjon. Denne var svært lett å jobbe med i etterkant av elting. Ved testing av ballongvispen, ble vi også svært positivt overrasket. Kremen ble lett, silkemyk og voluminøs. Innblanding av ingredienser med flatvispen var smertefritt, noe som vi forventet etter så gode resultater ved både elting og pisking. Ved å kaste et raskt blikk på den gjennomsiktige glassbollen, kunne vi få det bekreftet at alle ingredienser var godt blandet inn.
Funksjoner
Bakery Boss fra Sage er en funksjonsrik og moderne kjøkkenmaskin. Det første vi la merke til når vi begynte å bruke denne, var hvor lett de har gjort det å velge riktig hastighetsinnstilling (ut av 12). Skal du piske krem? Da kan du velge «Aerating Whipping». Skal du elte en deig? Da kan du velge «Folding Kneading». Dette er virkelig brukervennlig.
Maskinen er også utstyrt med en timerfunksjon, som gjør det lettere å unngå overprosessering av ingredienser. Du kan enkelt bestemme varigheten på nedtellingen ved å bruke piltastene ved siden av det lille LED displayet. Blandebollen kan enkelt lyses opp under bruk, takket være et LED-lys som er montert på undersiden av drivhodet. Dessverre, kommer ikke Bakery Boss med en pulsfunksjon, som er et ganske stort minus.
Design
Til tross for sin høye ytelse og mange funksjoner, har Bakery Boss en overraskende kompakt formfaktor. Dette gjør den til en litt mer attraktiv kjøkkenmaskin for de med litt mindre plass. Maskinen fremstår som robust i alle ledd og er hovedsakelig laget av metall.
Det medfølgende sprutdekselet gjorde en suveren jobb og etterlot kjøkkenbenken vår like ren etter testing som før bakingen begynte. Sprutdekselet passer til både den lille og den store blandebollen.
Drivhodet til Bakery Boss kan justeres opp og ned, som gjør det enkelt å sette inn og ta ut blandebollene, samt tilsette nye ingredienser mens du lager mat. Alle blandeverktøy og blandeboller kan vaskes i oppvaskmaskinen, som vi satt veldig stor pris på.
Ekstrautstyr
Ekstrautstyr til Sage sin Bakery Boss var dessverre ikke til salgs på tidspunktet hvor denne testen ble gjennomført. Av den grunn, fikk vi ikke anledning til å teste verken pastaverktøyet, kjøttkverna eller grønnsakskutteren til denne maskinen.
Kjøkkenmaskin test
5. Wilfa kjøkkenmaskin Probaker
En svindyr, men fantastisk kjøkkenmaskin.
Fordeler
- 20 hastighetsinnstillinger
- Pulsfunksjon
- Stabil under drift
- Masse ekstrautstyr
ULEMPER
- Svak motor på 700 W
- Utrolig dyr
- Kun én bollestørrelse
- Adapter må kjøpes for å kunne bruke ekstrautstyr
Ytelse
Wilfa Probaker har en tilsynelatende svak motor på 700 watt som gir utrolig lite kraft for pengene. Med det sagt, er det åpenbart at denne maskinen klarer å dra mye større utnytte av sine krefter enn de fleste andre kjøkkenmaskiner. Dette er nok mye takket være den korte blandearmen og maskinens ellers svært kompakte utforming.
Med Wilfa Probaker får du med en syv liters blandebolle i rustfritt stål og tre blandeverktøy; én klassisk eltekrok, én dobbelvisp og én veldig annerledes flatvisp, som Wilfa har døpt til «flexivisp».
Maskinen produserte en smidig og luftig bolledeig med eltekroken, uten å merkbart vibrere eller flytte seg på kjøkkenbenken. Vi la kjapt merke til at både bollen og blandeverktøyene roterte rundt samtidig, som er noe vi ikke har sett før. Glutenproduksjonen i deigen var svært god, som gjorde den svært enkel å jobbe med.
Dobbelvispen, som har erstattet den klassiske ballongvispen, ga kjempegode resultater ved pisking av krem. Ut av alle kjøkkenmaskiner i testen, var Wilfa Probaker blant de beste og raskeste til lage en perfekt fløtekrem.
Flexivispen, som minner veldig om en kommersiell visp brukt i profesjonelle kjøkken, blandet inn alt av ingredienser til kakerøren vår med letthet. Ikke én eneste rest forble på sidene av den store blandebollen til Wilfa Probaker. Kjempegode resultater!
Funksjoner
Wilfa Probaker er som en pose med blandede nøtter når det kommer til funksjoner – noe oppi posen er veldig godt, men det er ikke alt du liker. Den største fordelen med Wilfa Probaker er det store dreiehjulet som tillater justering av hastigheten i 20 trinn. Dette ga en overlegen nøyaktighet, som ingen andre kjøkkenmaskiner i testen klarte å måle seg med. Wilfa Probaker er også utstyrt med en pulsfunksjon, som kan aktiveres ved å dra det store dreiehjulet helt til venstre.
Dessverre, mangler maskinen en timerfunksjon, som er skandaløst for en maskin med en prislapp på nesten ti tusen kroner. Ja, du kan kjøpe timerversjonen av Wilfa Probaker, men denne vil koste deg elleve tusen kroner. Vi kan ikke forstå hvorfor en slik funksjon ikke er standard, selv om vi er klare over at maskinen må ha kostet mye å utvikle. Wilfa Probaker har ingen skjerm, som betyr at du må se hvor streken på det store dreiehjulet peker for å finne ut av valgt hastighet.
Design
Wilfa Probaker en en kompakt kjøkkenmaskin, som kun tar opp litt mer plass enn testvinneren vår. Byggekvaliteten på maskinen er høy fra topp til bunn, som gjør at maskinen kjennes veldig premium ut.
Sprutdekselet som følger med er utrolig effektivt til å beskytte mot sprut og søl fra matlagingen. I motsetning til de fleste andre sprutdeksler som festes på toppen av blandebollen, festes dette sprutdekselet til maskinens drivarm. Vi så ingen fordeler av dette under testing, men tenkte det var en forskjell verdt å nevne.
Drivhodet til Wilfa Probaker kan justeres i høyden, for enkel omplassering av bollen og tilsetting av ingredienser. Alle blandeverktøy til Wilfa Probaker tåler oppvaskmaskin, som gjør rengjøring av maskinen utrolig mye enklere.
Ekstrautstyr
Wilfa har ikke sitt eget sortiment av ekstrautstyr, men har utviklet en verktøysadapter i samarbeid med Kenwood, slik at alle Kenwood-tilbehør kan brukes. Det store sortimentet av ekstrautstyr som tilbys av Kenwood, gjør Wilfa Probaker til en mye mer attraktiv kjøkkenmaskin på markedet i 2024. Prisen på verktøysadapteren, som ligger på rundt femten hundre kroner, må allikevel tas i betraktning da dette utgjør en reell kostnad. Ekstrautstyret fra Kenwood er også ganske dyrt.
Kjøkkenmaskin test
6. Kitchenaid kjøkkenmaskin Artisian
En klassisk kjøkkenmaskin som ikke helt holder mål i 2024.
Fordeler
- Finnes i flere ulike farger
- 3 L + 4,8 L bolle
- Pulsfunksjon
- Mest ekstrautstyr
- Tar lite plass
ULEMPER
- Svak motor på 300 W
- 6 hastighetsinnstillinger
- Ingen timer
- Klønete hastighetsbryter
Ytelse
Kitchenaids kjøkkenmaskin har en lav motorkraft på kun 300 watt, som er testens laveste. Selv om KitchenAid hevder at den unike posisjonen til motoren fører til bedre utnytting av kraft, opplevde vi den fortsatt som litt for svak under vår testing.
KitchenAids kjøkkenmaskin kommer utstyrt med to blandeboller i rustfritt stål og tre forskjellige blandeverktøy: en eltekrok, en ballongvisp og en flatvisp. De ene blandebollen har en størrelse på tre liter, mens den andre har en størrelse på opp mot fem liter.
Eltekroken fikk et skikkelig godt grep om bolledeigen under vår test og produserte en nærmest feilfri bolledeig med god glutenproduksjon. Dessverre, holdt ikke denne maskinen seg like stabil på benken som vi hadde ønsket. Ved pisking av krem gjorde KitchenAids kjøkkenmaskin en fantastisk jobb. Her var maskinen enda litt mindre stabil enn ved elting. Flatvispen fungerte utmerket og sørget for nøye innblanding av alle ingredienser til kakerøren vår.
Funksjoner
Kjøkkenmaskinen til KitchenAid har dessverre ikke så mange funksjoner å skilte med. Hastigheten til maskinen kan kun justeres i seks trinn, som gir en alt for upresis kontroll av behandlingen av ingredienser. Selve hastighetsbryteren er hard, spiss og ubehagelig å bruke. Vi synes det er rart at en produsent som har laget kjøkkenmaskiner i så mange år ikke har fikset et så stort problem.
Maskinen er ikke utstyrt med en innebygd timer. Dette betyr at du må ta tiden med en ekstern tidtaker eller overvåke matlagingen din for å få resultatene du ønsker.
Design
KitchenAids kjøkkenmaskin er testens nest mest kompakte maskin, perfekt for de med et mindre kjøkken. Modellen vi testet var bygget med høykvalitets materialer og virket svært robust i sin utførelse.
Med maskinen, følger det med et sprutdeksel som kan plasseres over blandebollen for å unngå søl. Denne likte vi svært godt, da den holdt alt av søl unna kjøkkenbenken, samtidig som den hadde en romslig åpning for tilsetting av ingredienser. Drivhodet til KitchenAids kjøkkenmaskin er høydejusterbart, som lot oss enkelt ta bollen inn og ut ved rengjøring.
Alle deler til denne maskinen kan vaskes i oppvaksmaskinen. Dette setter vi like stor pris på hver gang og er et stort pluss med tanke på brukbarhet.
Ekstrautstyr
KitchenAid har produsert kjøkkenmaskiner i over hundre år og har nå det mest omfattende og beste utvalget av ekstrautstyr. Du kan utvide funksjonaliteten til din KitchenAid kjøkkenmaskin med kjøttkvern, iskrembolle, grønnsakskutter, pastaverktøy, blender, slow juicer, sitruspresse, sprializer, vekt, shave ice og melkvern. Som nevnt tidligere, testet vi kun det viktigste: kjøttkverna, grønnsakskutteren og pastaverktøyet.
Kjøttkverna kommer med to pølsestappere og tre forskjellige skjæreblader for å justere grovheten. Kverna fungerte som den skulle, men ikke noe bedre enn kjøttkverner til under halve prisen. Her betaler du mye for merkevaren, med andre ord.
Grønnsakskutteren er heldigvis litt rimeligere, og kommer med tre forskjellige skjæreblad; ett for strimler, ett for grove strimler og ett for skiver. Dette var en av de beste grønnsakskutterene i testen, da bladene var sylskarpe og veldig enkle å løsne og sette inn i apparatet – kjempeflott.
Pastaverktøyet er nok et kostbart ekstratilbehør og kommer i tre deler; lasagne-verktøy (pasta ark), spaghetti-verktøy og fettuccine-verktøy (bred båndspaghetti). Tykkelsen på pastaarkene kan enkelt justeres i 8 innstillinger med et lite dreiehjul, som ga tilstrekkelig med fleksibilitet. Ytelsen til dette verktøyet var god, men utmerket seg ikke på noen som helst måte.
Kjøkkenmaskin test
7. Bosch kjøkkenmaskin MUM9A66R00
En god, men overpriset kjøkkenmaskin med få funksjoner.
Fordeler
- Kraftig motor på 1600 W
- Pulsfunksjon
- Finnes i flere farger
ULEMPER
- 7 hastighetsinnstillinger
- Kun én bollestørrelse
- Ingen timer
- Høy pris
Ytelse
Boschs kjøkkenmaskin er utstyrt med testens kraftigste motor på hele 1600 watt. Dette er mer kraft enn vi kjente behov for, men kan komme godt med ved tilberedelse av veldig store eller veldig grove deiger.
Den røde kjøkkenmaskinen til Bosch kommer med én blandebolle i rustfritt stål på 5,5 liter, i tillegg til tre blandeverktøy; én eltekrok, én ballongvisp og én litt annerledes flatvisp.
Eltekroken på denne maskinen bevegde seg litt annerledes under drift enn på de andre maskinene i vår kjøkkenmaskin test. Bosch sine kjøkkenmaskiner er nemlig utstyrt med «3D Planetary Mixing», som visstnok skal gi enda bedre resultater. Boschs kjøkkenmaskin eltet frem en svært myk og fin bolledeig, men produserte på ingen måte et bedre resultat enn de palleplasserte maskinene i testen. Maskinen vibrerte litt på kjøkkenbenken underveis, men flyttet ingenting på seg.
Krempisking med ballongvispen gikk smertefritt og leverte akkurat det myke og luftige resultatet vi ønsket. Her vibrerte maskinen litt mer enn ved elting, men flyttet seg fortsatt ikke fra kjøkkenbenken. Den litt spesielle flatvispen blandet inn nesten alle ingrediensene til kakerøren vår, men ikke alt. Dessverre, lå det igjen noen sjokoladebiter og noen klumper med mel og kakaopulver.
Funksjoner
Boschs kjøkkenmaskin ser kanskje veldig teknisk ut, men er dessverre ingen funksjonsrik maskin. Hastigheten til maskinen kan kun justeres i syv trinn, som ga en mangelfull kontroll over behandlingen av ingrediensene. Avstanden mellom de ulike hastighetstrinnene var rett og slett for store, etter vår mening. Maskinen har heller ingen timer. Dette betyr at du må ta tiden andre steder eller konstant overvåke matlagingen for å unngå overprosessering.
Heldigvis, har maskinen en pulsfunksjon som veier litt opp for mangelen på hastighetstinnstillinger. Pulsfunksjonen hadde en svært lav responstid og fungerte akkurat som den skulle.
Design
Boschs kjøkkenmaskin er middels stor og bygget med førsteklasses materialer. Bortsett fra det store dreiehjulet og knappen for justering av drivhodet, er alt av stål og metall. Dette satte vi stor pris på.
Som standard for de fleste andre kjøkkenmaskiner, kommer denne med et sprutdeksel. Sprutdekselet skjermet for alt sprut og søl under testing, og lot oss enkelt tilsette nye ingredienser til vår blanding.
Drivhodet til maskinen kan enkelt løftes opp og senkes, som gjør det lett å både rengjøre maskinen og sette inn (eller ta ut) blandebollen.
Ekstrautstyr
Ekstrautstyr til Boschs kjøkkenmaskin er dyrt, men absolutt tilgjengelig. Blant annet, kan du utvide funksjonaliteten til din maskin med et pastaverktøy, en grønnsakskutter, en kjøttkvern, en blender og en råkost-kutter. Vi testet de tre førstnevnte i vår test.
Kjøttkverna til Boschs kjøkkenmaskin er laget av rustfritt stål og kommer med tre lett utskiftelige kverneblader og én pølsestapper. Foruten at de ulike delene ikke var så enkle å rengjøre, var vi svært fornøyde med ytelsen til dette verktøyet.
Grønnsakskutteren kommer med fire ulike skjæreblader, som lar deg både skive og rive opp alt av frukt, grønt, ost og nøtter. De ulike bladene var gode, men også litt mer klønete å bytte ut disse sammenlignet med skljæreblader til de fleste andre maskinene i testen.
Pastaverktøyet til Bosch kommer i to deler; én del for å lage pastaplater og én del for å lage tagliatelle. For en prislapp på oppimot 2500 kroner, synes vi det var skuffende å ikke få med et ekstra verktøy for å lage Spaghetti, som er en markedsstandard. Med det sagt, var det lekende lett å lage pasta med verktøyene ellers. Tykkelsen på pastaen kunne justeres i flere trinn, som gjorde det lett å transformere pastadeig til lange og brede pastaplater. Kvaliteten på verktøyene var høy.
Kjøkkenmaskin test
8. Electrolux kjøkkenmaskin E7KM1-4PB
En maskin med mye potensiale og en dårlig eltekrok.
Fordeler
- Kraftig motor på 1200 W
- 10 hastighetsinnstillinger
- 2,9L + 4,8L bolle
- Pulsfunksjon
- Lokk til blandebolle for heving av deig
ULEMPER
- Ingen timer
- Bråkete
- Sliter med elting
Ytelse
Electrolux’ kjøkkenmaskin kommer med en kraftig 1200 watts motor som i teorien åpner for ubegrensede muligheter på kjøkkenet. Sammenlignet med de fleste andre kjøkkenmaskinene på markedet, gir denne maskinen deg utrolig mye kraft for pengene.
Ved kjøp av Electrolux’ kjøkkenmaskin, får du med to blandeboller i rustfritt stål; én med 2,9 liters kapasitet og én med 4,8 liters kapasitet. Av blandeverktøy, får du også med en eltekrok, en ballongvisp og to flatvisper.
Ved testing av eltekroken, ble vi svært skuffet over leveransen til Electrolux’ kjøkkenmaskin. I motsetning til alle andre modeller i vår kjøkkenmaskin test, klarte ikke denne å elte en deig fra bunnen av. Deigen satt seg nemlig fast til eltekroken, som vi måtte løsne for hånd før eltingen kunne fortsette. Deigen ble glatt og fin til slutt, men at det var behov for et manuelt inngrep, var et veldig stort minus fra vår side.
Ellers, presterte Electrolux’ kjøkkenmaskin ganske bra. Ballongvispen tilførte mye luft til fløten og produserte et lett og luftig sluttresultat. Flatvispen blandet sammen nesten alt av ingredienser til kakerøren vår i blandebollen. Det eneste den ikke fikk med seg var noen små sjokoladebiter på siden av bollen.
Funksjoner
Med tanke på funksjonalitet, er Electrolux’ kjøkkenmaskin godt utstyrt. Først og fremst, kan hastigheten reguleres i 10 trinn. Denne fleksibiliteten var svært god å ha både under elting og ved krempisking. Pulsfunksjonen, som aktiveres ved å trykke inn det store dreiehjulet, fungerte også kjempefint.
Blandebollen kan lyses opp ved hjelp av et LED lys som er montert på undersiden av drivhodet. Denne funksjonen kommer godt med på dårlig belyste kjøkken.
Dessverre, mangler Electrolux’ kjøkkenmaskin en timerfunksjon. Dette savnet vi virkelig. Et display hadde også vært et fint tilskudd, i hvert fall hvis den hadde hatt en timerfunksjon.
Design
Electrolux’ kjøkkenmaskin er testens mest kompakte maskin, som er en stor fordel for de med et litt mindre kjøkken. Takket være nøye utformede metallkonstruksjonen, fremstår enheten som svært robust. Med maskinen, får du med et sprutdeksel som kan festes på toppen av blandebollene. Vi var svært fornøyde med dekselets evne til å skjerme mot søl under testing.
Drivhodet til Electrolux’ kjøkkenmaskin kan både heves og senkes dersom det skulle være ønskelig. Alle deler til denne maskinen kan vaskes i oppvaskmaskinen.
Ekstrautstyr
Etter å ha undersøkt flere nettsteder på leting etter ekstrautstyr til Electrolux E7KM1-4PB, fant vi verken en kompatibel kjøttkvern, grønnsakskutter eller pastaverktøy. Av den grunn, har vi ikke testet ekstraiutstyr for denne modellen i vår kjøkkenmaskin test.
Smeg Kjøkkenmaskin test
9. Smeg kjøkkenmaskin SMF03BLEU
En elegant maskin som dessverre presterer for dårlig.
Fordeler
- Finnes i flere ulike farger
- 10 hastighetsinnstillinger
ULEMPER
- Dårlig på elting av deig
- Litt svak motor på 800 W
- Ingen timer
- Ingen pulsfunksjon
Ytelse
Smegs kjøkkenmaskin har en litt svak motor på 800 watt, som indikerer at den vil takle de mest grunnleggende oppgavene, men slite med å behandle større porsjoner – spesielt deiger.
Ved kjøp, får du med én blandebolle og fire blandeverktøy; en eltekrok, en ballongvisp, en flatvisp og en Flex Edge beater-visp med kanter av silikon.
Da vi testet Smegs kjøkkenmaskin for å elte vår bolledeig, støtte vi på store utfordringer. Problemet lå i eltekrokens utforming. Uansett hvordan vi prøvde, endte vi opp med en av to frustrerende situasjoner: enten satt deigen fast i kroken og roterte bare med den uten å bli eltet, eller så falt deigen helt av kroken og ble dyttet til sidene av blandebollen. Begge scenariene forhindret effektiv elting av deigen, og det ble klart at maskinens design hadde rom for forbedringer. Maskinen vibrerte også utrolig mye under drift, som faktisk førte til at den flyttet på seg litt over en centimeter.
På den lyse siden viste Smegs kjøkkenmaskin seg å være utmerket til å piske krem med sin ballongvisp. Kremen ble luftig, jevn og silkemyk – akkurat som man ønsker. Når det kom til kakerøring, jobbet maskinen også imponerende med flatvispen. Den blandet alle ingrediensene jevnt og effektivt, slik at røren hadde en glatt og fin konsistens. Dessverre fikk vi ikke anledning til å teste Flat Edge beateren denne gangen, så den står fortsatt på vår liste for fremtidige tester.
Funksjoner
Når det gjelder funksjonene til Smegs kjøkkenmaskin, hadde den en tydelig styrke i sine 10 hastighetsinnstillinger. Disse ga oss god kontroll over behandlingen av ingrediensene, og tillot en gradvis justering for optimal blanding.
Men, for en kjøkkenmaskin til nesten seks tusen kroner hadde den noen merkbare mangler. Den hadde verken pulsfunksjon, timer eller et display. Inkluderingen av disse tre funksjonene ville både ha gjort maskinen mye mer nyttig og brukervennlig.
Design
Smegs kjøkkenmaskin er kompakt og tar seg godt ut på kjøkkenbenken, takket være dens solide konstruksjon og retro utseende. Alle deler til maskinen kan vaskes i oppvaskmaskinen, som gjør den svært enkel å rengjøre. Ved kjøp får du med et sprutdeksel som kan festes over blandebollen for minimering av søl. Denne fungerte svært bra under testing og holdt kjøkkenbenken skinnende ren fra start til slutt.
Drivhodet til Smegs kjøkkenmaskin er høydejusterbart, men krever litt krefter å løfte opp sammenlignet med flere andre maskiner i vår kjøkkenmaskin test. Knappen som låser opp drivhodet er svært vanskelig å trykke inn uten å grise til maskinen under baking. Vi hadde likt å se en utstikkende knapp for en slik funksjon, så det var mulig å trykke den inn med siden av hånden, eller lignende.
Ekstrautstyr
Smeg tilbyr fire rimelige ekstratilbehør til sin kjøkkenmaskin, inkludert en kjøttkvern, en grønnsakskutter, tre pastaverktøy og en iskrembolle.
Kjøttkverna kommer med tre ulike kverneblader som lar deg justere grovheten på det som kvernes, og en pølsestapper for å lage hjemmelagde pølser. Kverna håndterte kjøttet uten problemer, og det var lett å bytte ut kverneplatene. Rengjøringen var forholdsvis enkel sammenlignet med andre kjøttkverner i testen.
Grønsakskutteren til Smeg kjøkkenmaskin kommer med fire skjæreblader som enkelt lar deg skjære opp dine ingredienser i tynne skiver, tykke skiver, tynne strimler og tykke strimler. Skjærebladene var effektive og enkle å bytte ut, men litt vanskelige å rengjøre. Disse tåler ikke oppvaskmaskin.
Pastaverktøyene fra Smeg, inkludert verktøy for lasagneplater med justerbar tykkelse, fettuccine og spaghetti, imponerte oss under testing. Faktisk, presterte disse verktøyene like godt som de mye dyrere pastaverktøyene til Kenwood, KitchenAid og Ankarsrum. Her får du mye for pengene!
Kjøkkenmaskin test
10. Bodum kjøkkenmaskin 700W
En enkel kjøkkenmaskin med betydelige mangler.
Fordeler
- Finnes i flere ulike farger
ULEMPER
- Svak motor på 700 W
- 7 hastighetsinnstillinger
- Ingen timer
- Ingen pulsfunksjon
- Lite ekstrautstyr
- Kun én bollestørrelse
Ytelse
Bodums kjøkkenmaskin er utstyrt med en svak motor på 700 watt, som gir lite krefter for pengene sammenlignet med sine rivaler.
Med kjøkkenmaskinen, får du med en blandebolle i rustfritt stål på 4,7 liter, og tre klassiske blandeverktøy; en eltekrok, en ballongvisp og en flatvisp.
Under testing, ble vi ganske skuffet av Bodums kjøkkenmaskin. For det første, klarte ikke eltekroken å stimulere til særlig glutenproduksjon i bolledeigen vår. Selv om deigen var grei å jobbe med i etterkant, var den langt fra optimal. Med ballongvispen opplevde vi at kremen ikke ble like luftig og silkemyk som med andre kjøkkenmaskiner. Den var middels i konsistens og manglet dessverre litt volum. Flatvispen var det eneste verktøyet som virkelig gjorde jobben sin. Her ble alle ingredienser til kakerøren innblandet på tilfredsstillende vis.
Funksjoner
Bodums kjøkkenmaskin har få funksjoner å skilte med. Hastigheten til maskinen kan kun justeres i syv trinn, som gir en svært mangelfull kontroll over hvordan ingrediensene i bollen blir behandlet. For å gjøre vondt verre, mangler maskinen også en pulsfunksjon.
Behovet for et display er ikke fullt så stort, da hastighetsbryteren er stor og rød, men det hadde vært kjekt å ha. En innebygd timer ville gjort det enklere å holdt kontroll over matlagingen.
Design
Bodums kjøkkenmaskin er en maskin på gjennomsnittlig størrelse som verken tar opp mye eller lite plass på kjøkkenbenken. Vi oppfattet byggekvaliteten til maskinen som lav, da den i all hovedsak er konstruert av plastikk. Den store og røde hastighetsbryteren kjentes spesielt lite premium ut.
Sprutdekselet til Bodums kjøkkenmaskin har et funksjonelt design. Ikke bare beskyttet dette dekselet tilstrekkelig mot sprut, men det lot oss også tilsette nye ingredienser med letthet.
Alle deler til maskinen kan vaskes i oppvaskmaskinen, som gjør den mye mer fristende å bruke. Som nesten alle andre kjøkkenmaskiner i vår kjøkkenmaskin test, har denne et drivhode som kan heves og senkes. Dette gjør det enklere å flytte på bollen og tilsette ingredienser.
Ekstrautstyr
Selv om Bodum ikke tilbyr en lang rekke med ekstrautstyr til sin kjøkkenmaskin, har de en kjøttkvern og en grønnsakskutter. Sammenlignet med ekstrautstyr til de andre kjøkkenmaskinene i vår test, kommer Bodum best ut når det gjelder pris.
Kjøttkverna fra Bodum er den enkleste kverna i vår kjøkkenmaskin test. Heldigvis, er den veldig billig og kan vaskes i oppvaskmaskinen. Når det kommer til ytelse gjør den jobben sin bra. Med det sagt, kommer den bare med to kverneplater for justering av tykkelse (grov og fin).
Grønnsakskutteren fra Bodum er like avansert som sine dyrere motparter. Denne kommer nemlig utstyrt med fire forskjellige skjæreblader; én for skiver, én for staver, én for fin riving og en for grov riving. Vi var fornøyde med hvordan denne grønnsakutteren presterte. Dette verktøyet kan også vaskes i oppvaskmaskinen.
Tabell for sammenligning
Sam Cook MasterChef™ Pro | Kenwood Titanium Chef Baker XL | Ankarsrum Assistent | Sage Bakery Boss | Wilfa Probaker | Kitchenaid Artisan | Bosch MUM59M55 | Electrolux E7KM1-4PB | Smeg SMF03BLEU | Bodum 700 W | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pris | 4399,– | 6999,– | 7465,– | 5899,– | 9499,– | 6159,– | 7099,– | 5999,– | 5459,– | 4659,– |
Motorkraft | 1600 W | 1200 W | 1500 W | 1200 W | 700 W | 300 W | 1600 W | 1200 W | 800 W | 700 W |
Hastighetsinnstillinger | 12 | 10 | 12 | 12 | 20 | 6 | 7 | 10 | 10 | 7 |
Bollestørrelse | 5 L | 5 L + 7 L | 3,5 L + 7 L | 3,7 L + 4,8 L | 7 L | 3 L + 4,8 L | 5,5 L | 2,9L + 4,8 L | 4,8 L | 4,7 L |
Størrelse (H*B*D) | 42 x 35 x 22 cm | 53 x 50 x 30 cm | 40 x 36 x 27 cm | 37 x 37 x 29 cm | 42 x 36 x 25 cm | 37 x 36 x 24 cm | 40 x 32 x 22 cm | 37 x 36 x 21 cm | 40 x 38 x 22 cm | 41 x 39 x 29 cm | Vekt | 7,93 kg | 14,9 kg | 8,3 kg | 7,8 kg | 13,1 kg | 10,4 kg | 9,6 kg | 9,6 kg | 9,2 kg | Faktor |
Display | ||||||||||
Timer | ||||||||||
Sprutdeksel | ||||||||||
Pulsfunksjon | ||||||||||
Høydejustering |